Työvaatepalvelun tehostaminen kustannus- ja ympäristöelinkaarimallien näkökulmasta : Case: suomalainen tekstiilipalvelualan yritys - Mujunen, Kuutti (My University, 2023)
Arvoketjujen tehokkuutta ja kestävyyttä voidaan arvioida tarkoitukseen soveltuvien mallien avulla, joiden tarkoitus on tarjota tukea yrityksissä tehtävään päätöksentekoon. Erityisesti moniulotteisilla palvelualoilla liiketoiminnan analysointia on välttämätöntä toteuttaa jatkuvasti, jotta voidaan muodostaa riittävän kattava kuva toiminnan taloudellisista ja ympäristöllisistä vaikutuksista. Taloudellisia ja ympäristöllisiä vaikutuksia voidaan arvioida laskemalla tuotteiden elinkaarikustannuksia ja elinkaarivaikutuksia. Näitä kahta eri mallia ei useinkaan palvelualanyrityksissä tarkastella yhdessä, vaan päätöksenteko nojautuu kapeampaan viitekehykseen. Johdonmukaista mallia ei kuitenkaan ole aikaisemmin muodostettu tekstiilipalvelualalla, joka kuvaisi mallien keskinäistä suhdetta, ja joka toimisi päätöksenteon tukena. Elinkaarimallien yhdistäminen vaatii kattavan ymmärryksen toimeksiantajayrityksen arvoketjun nykytilasta. Tässä tutkimuksessa rakennetaan elinkaarimalleja käsittelevästä kirjallisuudesta viitekehys, jota sovelletaan tapaustutkimukseen. Analyysin pohjalta laaditaan kaksi eri skenaariota, jossa otetaan huomioon tarkasteltavan arvoketjun kustannukset, sekä ympäristövaikutukset ja tarkastellaan niitä eri aikaperspektiiveissä. Tutkimuskirjallisuuteen nojautuen selvitetään mallien välisiä yhteyksiä ja pyritään tunnistamaan arvoketjusta kohdat, jossa työvaatepalvelua voidaan tehostaa. Tutkimuksessa tarkastelu keskittyy löytämään kohdeyrityksen arvoketjusta merkittävimmät kustannuksia ja ympäristövaikutuksia aiheuttavat aktiviteetit ja vertaa niiden vaikutuksia toisiinsa. Erityisesti varastoinnin merkittävyys niin kustannusten kuin ympäristövaikutustenkin osalta havaitaan suureksi. Arvoketjun tarkastelu keskittyy tarkastelemaan erityisesti valmistusta, kuljetusta, varastointia ja kierrätystä. Analysoinnissa hyödynnetään tutkimuskirjallisuudessa esiintyviä LCC- ja LCA-malleja. Osana tutkimuksen nykytila-analyysiä pyritään havainnollistamaan niin taloudelliset, kuin ympäristölliset vaikutukset arvoketjussa yhden työvaateyksikön näkökulmasta. Tutkimuksessa pyritään löytämään uusia näkökulmia elinkaarimalleja yhdistävään kirjallisuuteen, sekä sen kautta luotuun skenaariomallinukseen. Skenaariomallinnus tuo tutkimuksessa esille sen, kuinka ajallisen vaikutuksen merkitys kasvaa kustannuksia ja ympäristövaikutuksia tarkasteltaessa. Mallinnuksen tuottamien tulosten avulla tutkimuksessa määritetään työvaatepalvelualan arvoketjulle ja niiden kehittämiselle tärkeimmät elementit. Tämän pohjalta selvennetään kohdeyrityksen liiketoiminalle sopivat parametrit, jotka tukevat mallien hyödyntämistä tosielämän tilanteissa. Tutkimuksessa tuotetaan kohdeyrityksen kontekstiin sopiva hallintatyökalu, sekä keskitytään tarkastelemaan sen implementoinnille kriittisiä vaiheita. Tutkielmassa todetaan tutkimuskirjallisuuteen perustuen, että vastaavista liiketoiminnan hallintatyökaluista ei löydy aikaisempia viitteitä kyseiseltä alalta. Yhtenä keskeisenä huomiona tutkimuksessa nostetaan esille varastoinnin merkittävyys arvoketjun tuottamien kustannusten ja ympäristövaikutusten osalta, sekä tarkastellaan sen hallintaan liittyviä edellytyksiä.
Keywords: elinkaarikustannuslaskenta, elinkaariarviointi, elinkaarimallit, skenaariomallinnus, liiketoiminnan hallintatyökalut