"Jatkakaa samaan malliin, teette arvokasta työtä." : Asiakkaiden kokemuksia riippuvuus- ja mielenterveystyön kokemusasiantuntijatoiminnasta - Määttänen, Kimmo (My University, 2023)
Pro gradu -tutkielmassani tarkastelen riippuvuus- ja mielenterveysongelmien kanssa elävien henkilöiden kokemuksia, ajatuksia ja tuntemuksia yksilövastaanotoilla sekä vertaisryhmissä tapahtuneesta työskentelystä kokemusasiantuntijoiden kanssa. Tarkastelen lisäksi, miten asiakkaat näkevät kokemusasiantuntijatoiminnan tulevaisuuden ja millä tavalla he kehittäisivät sosiaalityön asiakastyössä tapahtuvaa kokemusasiantuntijatoimintaa saamansa kokemuksen perusteella. Tutkielmani teoreettisen viitekehyksen rakennan tuomalla esiin suomalaista sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää riippuvuus- ja mielenterveysongelmien osalta. Kuvaan tyypillisimpiä riippuvuuksiin ja mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja tuon esiin niihin sovellettavia kuntoutusmuotoja. Kokemusasiantuntijatoimintaan liittyen tuon esiin teoreettista viitekehystä itse toiminnan lisäksi osallisuuden ja asiakaskokemuksen – käsitteiden avulla. Kuvaan kokemusasiantuntijatoiminnan taustalla olevaa vertaistukitoimintaa ja luon katsauksen toiminnan hyötyihin, kehittämiskohteisiin ja tulevaisuuden näkymiin. Lisäksi esitän vertailevia näkökulmia tutkitun tieteellisen tiedon ja kokemukseen perustuvan tiedon välillä. Tutkielmani aineisto koostuu haastatteluaineistosta, joka sisältää kahdeksan riippuvuus- ja mielenterveysongelmien kanssa elävän henkilön puolistrukturoitua teemahaastattelua. Haastateltavina oli erään yksityisen riippuvuus- ja mielenterveyspalveluja tarjoavan yrityksen sekä yhden suomalaisen hyvinvointialueen asiakkaita. Aineiston analysoin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkielmani tulosten mukaan asiakkaat näkevät kokemusasiantuntijatoiminnan erittäin positiivisena asiana, sen antaessa merkittävän lisäpanoksen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tekemään riippuvuus- ja mielenterveystyöhön. Kokemusasiantuntija koetaan erityisen merkittävänä samaistumisen kohteen tarjoajana ja toivon luojana asiakkaan vaikeassa elämäntilanteessa. Kokemusasiantuntijatoiminnan myötä riippuvuus- ja mielenterveysongelmiin liittyvän häpeäleiman vaikutus lievenee. Työskentelystä kokemusasiantuntijan kanssa saadun kokemuksen mukaan tärkeää on lisäksi vertaistuen saaminen ja oman tilanteen syvempi ymmärrys. Kriittinen näkökulma kokemusasiantuntijatoimintaan näyttäytyy tulosteni mukaan pelkästään onnistumiseen ja toipumiseen johtaneiden selviytymistarinoiden kertomisena. Näkökulman mukaan on hyvä saada esiin myös tarinoita, joissa ei täysin toivuta, elämän ollessa siitä huolimatta mielekästä. Lisäksi liian yksityiskohtaisten tarinoiden kertominen ei välttämättä ole kaikille kuulijoille soveltuvaa. Uskon tutkielmani tulosten antavan tärkeää tietoa siitä, miten asiakkaat kokevat kokemusasiantuntijoiden toiminnan riippuvuus- ja mielenterveystyössä. Heidän vuokseen toimintaa ensisijaisesti harjoitetaan asiakastyön yhteydessä. Tutkielmani tulokset luovat pohjaa kokemusasiantuntijatoiminnan kehittämiselle ja vahvistamiselle sosiaalityössä. Asia on tärkeä etenkin tällä hetkellä, kun mittava sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on käynnistynyt suomalaisessa yhteiskunnassa. Tuloksia voidaan soveltaa muidenkin vaikeiden elämäntilanteiden kuin riippuvuus- ja mielenterveysongelmien yhteydessä.
Keywords: kokemusosaaminen, vertaistuki, asiakaskokemus, riippuvuus- ja mielenterveysongelmat