Kielen kehityksen ja kognitiivisen joustavuuden yhteys : systemaattinen katsaus - Lämsä, Emma; Hakala, Aino (My University, 2024)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kognitiivisen joustavuuden ja kielen kehityksen välistä yhteyttä, ja miten tämä ilmenee julkaistuissa tutkimuksissa. Lisäksi tarkasteltiin yhteyksien suuntia: ennustaako varhainen kielen kehitys myöhempää kognitiivista joustavuutta vai varhainen kognitiivinen joustavuus myöhempää kielen kehitystä. Tutkimus toteutettiin systemoituna kirjallisuuskatsauksena ja tietokantahaku toteutettiin PubMed ja APA PsycINFO -tietokannoissa. Katsaukseen otettiin mukaan ainoastaan suomen- ja englanninkieliset akateemiset julkaisut. Lopulliseen katsaukseen mukaan valittiin yhteensä 14 artikkelia. Mukaan otetut tutkimukset olivat pitkittäistutkimuksia, joissa oli mitattu lasten kielen kehitystä ja kognitiivista joustavuutta eri mittapisteissä. Valituista tutkimusartikkeleissa havaittiin kielen kehityksen ennustavan kognitiivista joustavuutta ja kognitiivisen joustavuuden ennustavan kielen kehitystä. Lisäksi löytyi kaksisuuntaisia yhteyksiä tai ennustavaa yhteyttä ei havaittu. Ennustavien yhteyksien osalta tuloksissa korostui kuitenkin kielen kehitys kognitiivisen joustavuuden ennustajana. Tästä tutkimuksesta saadut tulokset antavat tietoa kielen kehityksen yhteydestä kognitiiviseen joustavuuteen. Tulokset eivät antaneet suoraa vastausta siihen, ennustaako kieli kognitiivista joustavuutta vai toisinpäin, mutta antoivat vahvinta tukea ajatukselle, että kielen kehitys ennustaa kognitiivista joustavuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsen kielellisten taitojen ollessa hyvät myös kognitiivisen joustavuuden taso on hyvä. Aihetta on tärkeää tutkia, sillä ennustavan suhteen selvittäminen auttaa selittämään ovatko kielelliset haasteet seurausta eksekutiivisten toimintojen haasteista tai toisinpäin. On myös mahdollista, että kielen kehityksellä ja kognitiivisella joustavuudella on muu yhteinen taustamekanismi tai erilliset tekijät aiheuttavat yhteyden.
Keywords: kognitiivinen joustavuus, eksekutiiviset funktiot, kielen kehitys, toiminnanohjaus