Sinnesord i skönlitteratur : En studie av Tove Janssons sista muminroman Sent i november - Härkönen, Jonna (My University, 2021)
I denna avhandling behandlas bruket av sinnesord i skönlitterär text. Sinnesord syftar på ord som beskriver en sinnesförnimmelse, som t.ex. se, höra och lukt. Syftet med undersökningen är att utreda hurdana sinnesord som används och i vilka sammanhang de förekommer i Tove Janssons sista muminroman Sent i november (1970). Därtill undersöks hur berättelsens karaktärer kan relateras till bruket av sinnesord. Materialet i undersökningen består av sinnesordsbelägg som excerperats ur romanen. Undersökningen består av en kvantitativ och en kvalitativ del. De kvantitativa resultaten visar att Jansson i romanen använder flera olika sinnesord som representerar syn-, känsel-, hörsel-, lukt-, balans- och smaksinnena. De kvalitativa resultaten visar att Jansson använder sinnesord för att beskriva miljön och karaktärerna. Undersökningen visar vidare hur bruket av uttryck för ett visst sinne eller vissa sinnesord kan kopplas till vissa karaktärer i romanen. Sammanfattningsvis bidrar avhandlingen till att visa hur sinnesord berikar den skönlitterära texten och hur de kan användas för att beskriva både berättelsens miljö och karaktärer. Studierna av bruket av sinnesord i skönlitterära texter är få och forskningsämnet borde undersökas vidare.
Keywords: mumintroll, Tove Jansson, barnlitteratur, fantasylitteratur, sinnen, sinnesord, perception, personskildring, miljöskildring