Traumatisoituneiden synnyttäjien tuki, ohjaus ja voimavaraistuminen : Integratiivinen kirjallisuuskatsaus - Silen, Suvi (My University, 2024)
Traumatisoituneita synnyttäjiä on Suomessa noin joka kymmenes synnyttänyt. Traumatisoituneella synnyttäjällä tarkoitetaan tässä työssä synnyttänyttä, joka itse kokee synnytyksensä traumaattiseksi eli hänen henkisen kantokykynsä ylittäneeksi kokemukseksi, tai jolla lääkäri on todennut traumaperäisen akuutin tai pitkittyneen stressireaktion. Traumaattinen synnytyskokemus saattaa johtaa synnyttäjän ja hänen perheensä terveyden ja hyvinvoinnin haasteisiin. Kätilöt ovat avainasemassa traumatisoituneen synnyttäjän tunnistamisessa ja tarjota akuutisti psykososiaalista tukea hänelle sekä hänen perheelleen. Tämän tutkielman tarkoituksena on kuvata traumatisoituneiden synnyttäjien voimavarastavaa tukea ja ohjausta. Tutkielman tavoitteena on tuottaa koottua tietoa traumatisoituneen synnyttäjän odottamasta tuesta, ohjauksesta ja voimavaraistumisesta, jota voidaan hyödyntää synnytyksenjälkeisen hoitotyön arvioinnissa ja kehittämisessä. Tutkielma toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena kevään ja kesän 2024 aikana. Järjestelmällinen tiedonhaku suoritettiin Cinahl-, Medic-, PsykINFO- ja Pubmed-tietokannoista. Hakulausekkeella saatiin 437 tulosta, joista lopulliseen työhön valittiin yhdeksän alkuperäistutkimusta, joista kahdeksan oli laadullisia ja yksi monimenetelmällinen Alkuperäistutkimusten laatua arvioitiin Mixed Method Appraisal Tool -kriteeristöllä. Aineisto analysoitiin induktiivista sisällönanalyysia mukaillen. Tieto, läsnäolo, tunteiden normalisointi, syyllisyyden lievittäminen sekä jatkuvuus tunnistettiin tekijöiksi traumatisoituneiden synnyttäjien odottamalle tuelle ja ohjaukselle. Tulevaisuuteen suuntautuminen sekä tapahtumien ja tunteidenläpikäynti olivat traumatisoitunutta synnyttäjää voimavaraistavia tekijöitä. Traumatisoituneiden synnyttäjien odotukset tuelle ja ohjaukselle olivat osin samoja tekijöitä, jotka he myös kokivat voimavaraistumistaan tukevina. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että suoraan voimavaraistavaan tukeen ja ohjaukseen traumaattisen synnytyskokemuksen jälkeen kohdistuvaa tutkimusta tarvitaan lisää tulosten vahvistamiseksi.
Keywords: trauma, synnytyskokemus, tuki, ohjaus, voimavaraistuminen