"What a chequered life is a soldier's on active service" : Sotamies William Wheelerin kokemukset Britannian armeijassa Napoleonin sotien aikaan vuosina 1809-1815. - Leino, Jori (My University, 2018)
Olen tutkinut brittiläisen sotilaan William Wheelerin Napoleonin sodista kotiin kirjoittamiaan kirjeitä vuosilta 1809—1815. Näiden kirjeiden perusteella olen tarkastellut, millaista sotilaan elämä oli tällä aikakaudella. OIen jakanut tarkasteluni kolmelle eri aihealueelle, jotka olen edelleen jakanut alalukuihin. Aihealueet olivat 1. sotilaan arki, joka sisälsi majoittumisen, ruuan ja juoman sekä sosiaaliset suhteet niin muihin sotilaisiin, kuin siviiliväestöönkin, 2. kurinpito ja hierarkia, sekä niiden muodostamat ylhäältäpäin sotilaan elämään vaikuttavat rakenteet, ja 3. taistelukenttä kaikessa monimuotoisuudessaan sisältäen myös sotilaita sotaretkillä seuraavat taudit sekä haavoittumiset. Valtaosa tarkastelujaksosta sijoittuu Britannian armeijan Pyreneiden niemimaan sotaretkeen, jossa brittijoukot pyrkivät lyömään niemimaata miehittäneet ranskalaiset portugalilaisten ja espanjalaisten liittolaistensa avulla. Sotilaiden elämä oli tällä kampanjalla todella liikkuvaa, ja he kävivät niin kenttä- kuin piiritystaisteluitakin. He pyrkivät myös pitämään yllä hyvät suhteet paikalliseen väestöön, mikä oli välillä haastavaa kulttuurillisten ja uskonnollisten erojen vuoksi. Tutkimukseni perusteella voidaan havaita, että vaikka sotilaan elämä oli hyvin kurinalaista ja säädeltyä, elivät he kuitenkin todella monipuolista elämää. Sotilaat solmivat sosiaalisia suhteita ja nauttivat olostaan majoituksissa. Taistelukentän kauhuista selvittiin yhdessä, eikä kuolemanpelkokaan haitannut sotilaiden elämää.
Keywords: kirjeet, 1800-luku, uusi sotahistoria, Britannian armeija, Napoleonin sodat, arjen historia, sotilaskuri, Pyreneiden niemimaan sota