Pandemioiden vaikutus toimitusketjujen resilienssiin - Lyly, Topias (My University, 2025)
Monet viime vuosien tapahtumat, kuten pandemiat, geopoliittiset jännitteet ja toimitusketjun globalisaatio, ovat korostaneet yritysten riippuvuutta monimuotoisista toimitusketjuista ja nostaneet esiin niiden haavoittuvuuden yllättäville ja äkillisille häiriöille. Tapahtumat ovat pakottaneet yritykset pohtimaan ratkaisuja toimitusketjujen resilienssin kehittämiseen eli kykyyn varautua häiriöihin, minimoida niiden vaikutuksia ja palauttaa toiminta normaaliin mahdollisimman nopeasti. Tutkielma keskittyy pandemioiden ja erityisesti COVID-19 pandemian vaikutuksiin toimitusketjujen resilienssiin ja tarkastelee, miten organisaatiot ovat onnistuneet vahvistamaan kriisikestävyyttään muuttuneessa ympäristössä. Tutkielmassa otetaan myös huomioon COVID-19 pandemiaa aikaisemman H1N1-pandemian vaikutukset ja vertaillaan miten COVID-19 erosi tästä, sekä miten on toimittu toisin. Tämän avulla voidaan myös hahmottaa pandemioiden pitkäaikaisia vaikutuksia toimitusketjujen resilienssiin ja sopeutumiskykyyn. Tutkielma syventyy resilienssin teoreettisiin osa-alueisiin eli joustavuuteen, nopeuteen, läpinäkyvyyteen ja yhteistyöhön. Tutkimme sitä, miten nämä elementit ovat korostuneet tai muuttuneet pandemioiden seurauksena. Tutkielman tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, millaisia strategisia sekä operatiivisia toimenpiteitä yritykset voivat toteuttaa parantaakseen toimitusketjujensa toimintakykyä kriisitilanteissa. Pandemioiden vertailu ja tutkiminen mahdollistaa arvioimisen siitä, miksi H1N1 pandemia ei johtanut merkittäviin rakenteellisiin muutoksin, kun taas COVID-19 seurauksena tapahtui laajamittaisempaa keskustelua toimitusketjujen haavoittuvuudesta, varautumisesta ja sopeutumiskyvystä. Tutkielman keskeiset tutkimuskysymykset ovat: Millä tavoin pandemiat vaikuttavat toimitusketjujen toimintaan ja jatkuvuuteen? Mitkä tekijät ovat keskeisiä toimitusketjujen resilienssin vahvistamisessa pandemioiden aikana? Tutkimuksen tavoitteena on antaa kokonaisvaltainen kuva siitä, miten yritykset voivat rakentaa toimitusketjuistaan kestävämpiä ja vähemmän häiriöherkkiä tulevaisuuden kriisejä varten. Samalla tutkielma pyrkii tuomaan esiin pandemioiden pitkäaikaisia vaikutuksia toimitusketjujen johtamiseen ja riskienhallinnan käytäntöihin.
Keywords: toimitusketjun resilienssi, pandemia, COVID-19, riskienhallinta, yhteistyö