Abiturienttien jatko-opintosuunnitelmat ja näkemykset jatko-opintoihin hakeutumisesta - Antila, Kirsikka (My University, 2024)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää abiturienttien jatko-opintosuunnitelmia ja näkemyksiä jatko-opintoihin hakeutumisesta. Abiturientit ovat viimeisen vuoden lukio-opiskelijoita, joille jatko-opintojen suunnittelu ja niihin hakeutuminen ovat ajankohtainen aihe. Lukiokoulutuksen aikainen suunnitelmallisuus ja ylioppilaskirjoituksissa menestyminen korostuvat vuonna 2020 käyttöönotetun opiskelijavalintauudistuksen myötä. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin jatko-opintoihin siirtymistä lukiokoulutuksesta, jatko-opintoihin hakemista, jatko-opintojen suunnittelua, jatko-opintojen suunnitteluun liittyviä tekijöitä sekä jatko-opintoihin hakeutumiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimus toteutettiin laadullisesti. Tutkimuksen kohteena olivat abiturientit, eli 3. ja 4. vuoden lukio-opiskelijat. Tutkimuksen aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella kahdesta varsinaissuomalaisesta lukiosta tammi-helmikuussa 2024. Kyselylomakkeessa oli viisi avointa kysymystä jatko-opintosuunnitelmiin ja niihin hakeutumiseen liittyen. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisesti laadullisella sisällönanalyysilla. Tutkimuksen tuloksista ilmeni, että suurimmalla osalla abiturienteista oli korkeakoulutukseen liittyviä jatko-opintosuunnitelmia, jotka painottuivat yliopistokoulutukseen. Abiturientit toivat monenlaisia suunnitelmiin vaikuttaneita tekijöitä esiin, joista kiinnostus korostui. Jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyi monenlaisia ajatuksia ja tunteita abiturienteilla. Monet kokivat paineita jatko-opintoihin hakeutumisesta. Paineita koettiin useimmin itseltä, mutta myös perheeltä ja yhteiskunnalta. Vastauksissa korostuivat koulutukseen pääsyyn ja suunnitellun koulutusalan sopivuuteen liittyvät aiheet, minkä lisäksi vastauksissa näkyi myös jatko-opintojen aikaisen elämänvaiheen ja omien työllistymisnäkymien ajatteleminen. Jatko-opintojen aikaisen elämänvaiheen aloittaminen koettiin innostavana ja jännittävänä, mutta jatko-opintoihin hakeminen ja opiskelupaikan saaminen herättivät monissa kielteisiä tunteita, kuten epävarmuutta, ahdistusta, stressiä ja pelkoa. Tulosten perusteella tutkimukseen osallistuneet abiturientit olivat pitkällä jatko-opintosuunnitelmissaan. Monet abiturienteista suunnittelivat hakeutuvansa yliopistokoulutukseen, ja kiinnostus oli keskeinen jatko-opintosuunnitelmiin vaikuttanut tekijä. Tulokset osoittivat, että jatko-opintoihin hakeutumisesta voidaan kokea paineita ja kielteisiä tunteita. Jatko-opintoihin jatkaminen suoraan lukiosta vaikutti olevan monelle abiturienteista tärkeä tavoite, johon saattoi liittyä odotuksia itseltä ja toisaalta itsen ulkopuolelta. Lisäksi tuloksista näkyi, että jatko-opintoihin hakeutuminen liittyi oman tulevaisuuden jäsentämiseen jatko-opintoihin pääsemisen, jatko-opintojen aikaisen elämänvaiheen ja työelämän osalta, joten omaa tulevaisuutta saatetaan pohtia myös varsin laajasti jatko-opintoihin hakeuduttaessa.
Keywords: lukiokoulutus, abiturientti, jatko-opinnot, jatko-opintosuunnitelmat, jatko-opintojen suunnittelu, jatko-opintoihin hakeutuminen, opiskelijavalintauudistus