”OLE ILOINEN JA TEE ILOISEKSI!” : Kulttuurianalyyttinen tutkimus naisvoimistelun ohjaaja- ja valmennuskoulutuksen luonteesta, muutoksesta ja merkityksestä 1900-luvun alusta nykypäivään - Kuronen, Venla (My University, 2021)
Tässä pro gradu -tutkielmassa käsittelen naisvoimistelun ohjaaja- ja valmennuskoulutusta sekä sen luonnetta ja vaiheita eri vuosikymmeninä. Tutkimuskohteenani on suomalaisen voimisteluperinteen 125-vuotinen ajanjakso. Tarkoituksenani on avata kulttuurianalyyttisesti naisvoimistelukoulutuksen merkityksiä, koulutuksen luonnetta sekä sadankahdenkymmenenviiden vuoden aikana tapahtunutta muutosta. Tutkimusaineisto muodostuu eri voimisteluliittojen, Suomen Naisten Liikuntakasvatus Liiton (SNLL), Työväen Urheiluliiton (TUL), Suomen Voimistelu- ja Liikuntaseurat ry:n (SVoLi) ja nykyisen Suomen Voimisteluliiton julkaisemista aikakauslehdistä vuosilta 1911–2020. Tutkielmaa varten toteutin myös neljä teemahaastattelua voimistelukoulutuksen parissa työskenteleville avainhenkilöille. Haastatteluaineiston kautta saadaan omakohtaista kokemusta voimistelukoulutuksesta ja sen luonteesta. Tutkielmani yhdistelee etnologian, sukupuolentutkimuksen ja ammattitutkimuksen teemoja ja menetelmiä. Tutkimusote on empiirinen ja kulttuurianalyyttinen. Teoreettinen viitekehys rakentuu keskeisten käsitteiden sekä metodologian ympärille. Keskeistä tutkielmalle on myös pitkittäis- sekä etnografinen tutkimusasetelma. Aineistonkeruun ja analyysin tukena on käytetty teemahaastattelua, sisällönanalyysiä sekä kulttuurianalyysiä. Tutkielman keskeiset tutkimustulokset liittyvät koulutuksen muutoksen ja merkityksen esille tuomiseen. Tutkimusaineiston analyysin pohjalta voin todeta, että voimistelukoulutuksen käytänteet ovat muuttuneet paljon sadankahdenkymmenenviiden vuoden aikana yhteiskunnan kehityksen mukana, mutta koulutuksien perimmäinen tarkoitus on säilynyt samana. Koulutuksen tavoitteena on ollut aina pysyä ajan hermolla ja kehittää ohjaajien ja valmentajien osaamista eteenpäin. Voimistelun tavoitteena on ollut läpi lajin historian luoda iloa ja monipuolisuutta harrastajien arkeen ja aikanaan voimistelu onkin ollut merkittävässä roolissa naisten aseman ja liikuntakulttuurin rakentamisessa. Voimistelukoulutuksen merkitykset rakentuvat aineettoman kulttuuriperinnön jatkamisen, yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja lajikulttuurin näkökulmista.
Keywords: aineeton kulttuuriperintö, lajiliitot, liikuntakasvatus, liikuntakulttuuri, naisliikunta, naisvoimistelu, urheiluhistoria, voimistelu, voimistelunohjaaja