Älykaiuttimen tietoturva ja yksityisyys - Alivuotila, Tomas (My University, 2024)
Älykaiuttimet ovat verkkoon yhdistettyjä ja puheentunnistuksen omaavia kaiuttimia, joiden avulla käyttäjä voi suorittaa erilaisia toimintoja puheen avulla. Yhteys internetiin ja puheentunnistus tuovat myös mukanaan tietoturvallisia ja yksityisyyteen liittyviä huolia. Tutkielman tavoitteena on perehtyä tietoturvariskeihin ja yksityisyyshuoliin. Lisäksi perehdytään Amazonin, Googlen ja Applen älykaiuttimien tietoturvaa ja yksityisyyttä käsitteleviin verkkosivuihin Tietoturvariskien tutkimista tuetaan älykaiuttimen ekosysteemillä ja viitemallilla. Tutkielmassa käytetään OSI-viitemallia, joka koostuu seitsemästä kerroksesta. Mahdolliset kyberhyökkäykset kohdistuvat viitemallin eri kerroksiin. Lisäksi älykaiuttimen ekosysteemin eri osat luovat tietoturvauhkia. Puheentunnistus ja datankeruu herättävät yksityisyyshuolia. Äänidatan keruu on välttämätöntä, jotta älykaiuttimelle annetut komennot voivat toteutua. Älykaiuttimiin liittyviä tietoturvariskejä ja yksityisyyshuolia on monia. Kuluttajalle yksityisyyshuolet ovat keskeisimpiä. Oleellista on ymmärtää käytettävyyden ja yksityisyyden tasapainottaminen. Valmistajien verkkosivuilta löytyy runsaasti informaatiota älykaiuttimien tietoturvasta. Jokaisella valmistajalla oli samankaltaisia lähestymistapoja. Verkkosivut voisivat kuitenkin olla lukijaystävällisemmät ja helpommin lähestyttävät.
Keywords: Älykaiutin, Puheentunnistus, Äänidata, Esineiden internet