Digitaalisen transformaation vaikutukset ympäristövastuuseen ja saasteisiin pk-yrityksissä - Salonen, Aino (My University, 2023)
Vastuullisuus on noussut puheenaiheeksi ja se on nykyään yksi tärkeimpiä kilpailukeinoja yrityksille. Erityisesti ympäristövastuu on merkittävä aihe, kun ilmastonmuutos kiihtyy entisestään ja tietämys globaaleista ympäristöongelmista lisääntyy. Samaan aikaan digitaalinen transformaatio luo yrityksille uusia mahdollisuuksia toteuttaa liiketoimintaa, parantaa resurssitehokkuutta ja lisätä kilpailukykyä markkinoilla. Vastuullisuusraportointi on yleisen edun kannalta merkittäville yhtiöille pakollista, mutta pienten ja keskisuurten yritysten ei tarvitse raportoida vastuullisuudestaan. Kirjallisuus aiheeseen liittyen on suhteellisen optimistista ja digitaalinen transformaatio nähdään ensisijaisesti ratkaisuna ympäristöongelmiin. Erityisesti tämän vuoksi kriittisyys on tarpeen aihetta tarkastellessa. Pk-yritysten mahdollisuus digitaalisen transformaation läpivientiin voi olla haasteellista, eikä se aina tuo riittäviä hyötyjä suhteessa kulutettuihin resursseihin. Tämän lisäksi ympäristövastuulliset hyödyt voivat olla hyvin epävarmoja ennen digitaalisen transformaation toteutumista. Pk-yrityksissä johdon merkitys on kiistaton muutosten läpiviennissä. Digitaalisen transformaation tarpeellisuudesta on esitetty erilaisia näkökulmia. Sen vuoksi yritykselle tulisi olla selvillä tavoitellut hyödyt ja niiden saavuttamiseksi tarvittavat toimet. Pk-yritykset voivat erota toisistaan merkittävästi, jolloin jokaisen yrityksen tulisi kartoittaa mahdolliset heikkoudet ja vahvuudet toiminnassaan onnistuneen läpiviennin saavuttamiseksi. Ympäristövastuun ja digitaalisen transformaation keskinäinen vaikutus on hyvin monimutkainen. Aiheen teoreettinen pohja on vasta rakentumassa ja lisätutkimukset ovat tarpeen. Ympäristövastuun parantaminen digitaalisen transformaation ja digitaalisten teknologioiden avulla liittyy ensisijaisesti mittaustulosten parantamiseen ja niiden luottavuuden lisäämiseen. Sen lisäksi resurssitehokkuuden lisääminen voi olla huomattavasti helpompaa automatisoiduilla prosesseilla. Useissa tutkimuksissa todettiin, että massadatan käyttöönotto on tehokas keino saavuttaa digitaalisen transformaation hyödyt ympäristövastuussa, mutta pk-yritysten haasteita arvioidessa, on aiheellista haastaa tämä väite. Massadatan keräämiseen ja varastointiin kuluu paljon resursseja ja resurssienpuute on yksi merkittävimpiä haasteita pk-yrityksille digitaalisen transformaation läpiviennissä.
Keywords: digitaalinen transformaatio, ympäristövastuullisuus, saasteet, pk-yritykset