Neuroinkluusion toteutuminen alakoulussa : Luokanopettajien kokemuksia neuroepätyypillisten oppilaiden tukemisesta - Sippola, Alina; Tuomi, Miranda (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan neuroinkluusion toteutumista alakoulussa. Neuroepätyypillisyys on ollut yleistyvä ilmiö viime vuosina, mutta tutkimusten perusteella koulut eivät ole vielä pystyneet vastaamaan ilmiön tuomiin tarpeisiin riittävällä tavalla. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää millaisia tuen keinoja opettajat käyttävät neuroinkluusion saavuttamiseksi sekä mitkä tekijät edistävät sen toteutumista opetuksessa. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, ja aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla. Haastattelimme kolmea luokanopettajaa Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Tutkimuksessa käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä, joten tulokset ja käsitteet muodostettiin suoraan aineistosta. Aineiston analysointi suoritettiin vaiheittain ja sen tavoitteena oli erotella opettajien kokemuksia neuroinkluusion tuen keinoista sekä sitä edistävistä tekijöistä. Tulokset osoittavat, että nykyään neuroinkluusiota pyritään huomioimaan monin eri keinoin kouluissa. Haastateltavat opettajat kuvasivat tuen keinoiksi muun muassa ennakoinnin ja rutiinit sekä yksilölliset tukikeinot ja apuvälineet. Neuroinklusiivisia käytänteitä edistäviksi tekijöiksi he mainitsivat esimerkiksi aikuisten roolin ja merkityksen, moniammatillisen yhteistyön sekä neuroepätyypillisyyden näkemisen voimavarana. Lisäksi haastateltavat kokivat, että opettajan saama koulutus ja osaaminen tukevat neuroinkluusion toteutumista alakoulussa. Tutkimuksen tulokset tuovat esiin opettajien kokemuksia neuroepätyypillisten oppilaiden inklusiivisesta opettamisesta sekä siihen vaikuttavista tekijöistä. Tulokset korostavat tuen tarpeen moninaisuuden sekä avoimen ja turvallisen ilmapiirin tärkeyttä luokkaympäristössä. Saatuja tuloksia voidaan hyödyntää opettajan ja muiden ammattilaisten työssä neuroinkluusion parantamiseksi kouluympäristössä sekä ylipäätään lasten kanssa työskennellessä.
Keywords: neuroinkluusio, neuroepätyypillisyys, luokanopettaja, oppilas, laadullinen tutkimus