Sarren perintö : Lääkäri Jarl Sarénin jälki perustamissaan porilaisissa yhdistyksissä ja toimikunnissa - Heino, Liisa (My University, 2021)
Tutkimukseni käsittelee porilaisen lääkärin ja lääkintäeverstin Jarl Hermansson Sarénin (1896–1978) toimintaa porilaisessa yhdistystoiminnassa vuodesta 1910 lähtien. Käytän hänestä nimeä Sarre koko tutkimuksen ajan, koska hänet tunnettiin perhe- ja ystäväpiirissä tällä nimellä. Tutkimus kohdistuu pääasiassa Sarren Poriin perustamien yhdistysten ja toimikuntien toiminnasta kertomiseen, siihen, mitä Sarre sai niissä aikaiseksi ja minkälainen jälki hänestä niihin jäi. Taustalla on myös jälkiä muista yhdistyksistä, sillä Sarre kuului elämänsä aikana noin 80 yhdistykseen. Sarren jättämä huomattava arkistoaineisto SKiB Arkiv Jarl Sarénin kokoelma on ollut runkona tutkimukselle. Lisäksi tein haastatteluja Sarren perustamiin yhdistyksiin kuuluneiden ja edelleen kuuluvien jäsenten keskuudessa. Tämän aineiston avulla sain henkilökuvan puuhamiehestä, joka oli kaikessa mukana ”aina 101 prosenttia lasissa”, kuten hänestä on sanottu. Sain myös esiin Sarren jättämän monimuotoisen kulttuuriperinnön, joka oli sekä aineellista että aineetonta. Aineellista kulttuuriperintöä ovat monet esineet, joita hän on lahjoittanut sekä perustamilleen yhdistyksille että muille yhdistyksille, joissa hän toimi aktiivisesti. Hän lahjoitti asekokoelman ja monia palkintopokaaleja yhdistysten kilpailuja varten. Suurimmat ja näyttävimmät aineellisen kulttuuriperinnön jäljet ovat sankarihautamuistomerkki Keski-Porin kirkon pihalla ja Summan taistelujen muistomerkki Summanpuistossa. Näiden muistomerkkien perustamistoimikunnissa Sarre oli sekä varojen hankkijana että muuten aktiivisesti. Aineetonta kulttuuriperintöä ovat tavat ja teot, joita hän on jättänyt yhdistystoimintaan. Eläimiä ja luontoa kunnioittava herrasmies muistetaan edelleen aikalaisten keskuudessa. Samoin ehdotukset ja ideat, jotka ovat jääneet pysyvästi voimaan. Sarre perusti partioyhdistyksen jo 14 -vuotiaana. Myöhemmin hän perusti metsästys-, ajokoira-, ja kalastusseuran sekä krematorioyhdistyksen, joista vain ensimmäinen oli ruotsinkielinen. Yksi oli kaksikielinen ja muut olivat kokonaan suomenkielisiä. Hän oli perustamassa myös Summan taistelujen muistomitalitoimikuntaa, Porin sankaripatsastoimikuntaa ja Summan taistelujen muistopatsastoimikuntaa. Kaikissa näissä yhdistyksissä ja toimikunnissa hänen panoksensa on ollut huomattava. Suuren arkistoaineiston lisäksi minulla oli haastateltavana useita henkilöitä, jotka kaikki olivat tunteneet Sarren henkilökohtaisesti ja olleet yhdistyksissä jo hänen aikanaan. Haastateltavien muistojen ja arkistoaineiston avulla tutustuin herrasmieheen, joka oli sekä metsämies, kalastaja, että lääkäri. Ja kaikkea siltä väliltä, kuten haastateltavat kertoivat.
Keywords: kulttuuriperintö, yhdistystoiminta, muistitieto