”se on kyllä huikee toi metsä työympäristönä” : Metsäryhmissä työskentelevien varhaiskasvatuksen opettajien työhön sitoutuminen - Rytkönen, Anniina (My University, 2024)
Tämän pro-gradu tutkielman tavoitteena oli tarkastella varhaiskasvatuksen metsäryhmissä työskentelevien varhaiskasvatuksen opettajien työhön sitoutumista affektiivisella tasolla. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii kolmitasoinen organisaatiositoutumisen teoria. Sen avulla on analysoitu, millä tavoin affektiivinen sitoutuminen ilmenee metsäryhmissä työskentelevien varhaiskasvatuksen opettajien työssä. Tutkimuksessa on hyödynnetty valmista aineistoa nimeltä ”Luontoympäristössä työskentelevien varhaiskasvattajien kokemuksia työhyvinvoinnista 2020”. Aineisto sisältää 12 luontoympäristöissä toimivien varhaiskasvatuksen opettajien teemahaastattelua. Tässä tutkimuksessa on hyödynnetty aineiston yhdeksää haastattelua. Aineisto on kerätty toista pro gradu -tutkielmaa varten keväällä 2020 ja aineisto on saatu käyttöön tietoarkistosta. Tutkimus on suoritettu laadullisia menetelmiä hyödyntäen ja tutkimuksen analyysi toteutettiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Varhaiskasvatuksen opettajien affektiivinen sitoutuminen näyttäytyy tulosten mukaan vahvana. Analyysin tuloksena muotoutui viisi erilaista pääluokkaa, jotka ilmensivät metsäryhmässä työskentelevien varhaiskasvatuksen opettajien affektiivista sitoutumista. Luokat paljastavat, että affektiiviseen työhön sitoutumiseen ja sen muodostukseen vaikuttavat monet eri tekijät. Näitä olivat varhaiskasvatuksen opettajien kokemukset työstä, työhyvinvoinnista, työn sosiaalisista suhteista, organisaatiosta sekä kokemukset itsestä. Kokemus työstä näyttäytyi merkittävänä affektiivisen sitoutuneisuuden kannalta. Metsäryhmässä työskentelevät varhaiskasvatuksen opettajat olivat yleisesti ottaen hyvin tyytyväisiä omaan työhönsä. Työn kokemusta ilmensivät työssä koettu autonomia, työn tarjoamat luontoelämykset, myönteisten haasteiden kokeminen työssä, omien taitojen hyödyntäminen sekä työn tavoitteiden toteutuminen. Kokemus työhyvinvoinvoinnista näyttäytyi fyysisenä ja psyykkisenä hyvinvointina sekä niiden parantumisena metsätyössä. Työhyvinvointia ilmensivät myös työturvallisuus, ergonomia sekä työssä koetut työn imun ja flow´n-kokemukset. Kokemus työn sosiaalisista suhteista näyttäytyivät kokemuksena tiimityön, muun työyhteisön sekä muiden yhteistyötahojen kanssa. Myös työn arvostus perheiden, päiväkodin johtajan, lasten, työyhteisön ja muiden tahojen osalta, ilmensivät kokemusta työn sosiaalisista suhteista. Organisaation merkitys affektiivisen sitoutuneisuuden kannalta näyttäytyi päiväkodin johtajan tukena ja organisaation muiden toimintatapojen kokemuksena. Kokemukset itsestä näyttäytyivät opettajien iän, luonteen, luontosuhteen, oma asenteen sekä oman arvomaailman kautta. Affektiivinen sitoutuminen ilmenee siis varhaiskasvatuksen metsäryhmissä monin eri tavoin. Tulokset antavat viitteitä siitä, että varhaiskasvatuksen metsäryhmissä työskentelevien affektiivinen sitoutuneisuus on vahvempaa kuin varhaiskasvatuksen sisäryhmissä. Tuloksia voi hyödyntää varhaiskasvatuksen henkilöstön sitouttamisprosesseissa.
Keywords: varhaiskasvatuksen opettaja, varhaiskasvatuksen metsäryhmät, työhön sitoutuminen