Elektrodynaamiset kalvot - Lehtiö, Julius (My University, 2026)
Tutkielman tarkoituksena on tarkastella elektrodynaamisten kalvojen toimintaperiaatteita ja niiden erilaisia sovelluskohteita. Elektrodynaamiset kalvot mahdollistavat hiukkasten liikuttamisen ilman mekaanista työtä tai kuluvia materiaaleja, joka tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon erityisesti vaativissa olosuhteissa. Elektrodynaamiset kalvot ovat ohuita eristepintoja, joiden sisälle on asetettu elektrodeja siten, että niiden avulla voidaan luoda liikkuva sähkökenttä. Tämä sähkökenttä kohdistaa sähköstaattisia voimia kalvon päällä oleviin hiukkasiin, mikä saa hiukkaset liikkeelle. Hiukkasten liikettä voidaan hyödyntää useissa käyttökohteissa, kuten pintojen puhdistuksessa, hiukkasten kuljetuksessa sekä hiukkasten erottelussa. Tutkielmassa tarkastellaan elektrodynaamisten kalvojen rakennetta ja toimintaperiaatetta. Käsitellään myös yleisimpiä erilaisia geometrioita. Eri geometriat puolestaan mahdollistavat elektrodynaamisen kalvon erilaiset käyttökohteet. Käsitellään myös teoreettista perustaa, joka sisältää erityisesti Coulombin voiman, dielektroforeettisen voiman ja hankausvarautumisen. Näiden ilmiöiden avulla voidaan selittää hiukkasten erilaisia liikeratoja kalvon päällä. Tutustutaan myös käytännön sovelluksiin, kuten pintojen puhdistamiseen, hiukkasten erotteluun ja hiukkasten kuljettamiseen.
Keywords: Elektrodynaaminen kalvo; dielektroforeettinen voima; hiukkasten kuljetus; pintojen puhdistus