Glykoproteiinispesifisten vasta-aineiden kehittäminen - Kivimäki, Laura (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Munasarjasyöpä on maailmanlaajuisesti seitsemänneksi yleisin naisilla havaittava syöpä ja kahdeksanneksi yleisin kuolemaan johtava syöpä. Munasarjasyövällä on gynekologisista syövistä korkein kuolleisuus. Syöpäantigeeni 125 (engl. cancer antigen 125, CA-125) on suurikokoinen glykoproteiini ja ainoa laajassa käytössä oleva munasarjasyövän biomerkkiaine. Sen ongelmina ovat puutteet spesifisyydessä ja herkkyydessä. Usein munasarjasyöpä on jo levinnyt laajalle potilaan saadessa diagnoosin, sillä syövän alkuvaihetta sairastavilla alle puolella CA-125:n määrä on huomattavasti koholla. CA-125:n kohonnut pitoisuus ei myöskään aina kerro munasarjasyövästä, sillä esimerkiksi endometrioosia tai kirroosia sairastavien CA-125-pitoisuudet ovat usein koholla. CA-125:llä on syöpäspesifisiä glykosylaatiomuotoja, sillä syövän edetessä solun pintaproteiinien glykosylaatiomuodot muuttuvat. Diplomityön tavoitteena oli löytää CA-125:lle uusia vasta-aineita, jotka tunnistaisivat spesifisesti CA-125:n syövästä johtuvia glykosylaatiomuutoksia. Tämä tehtiin seulomalla ja rikastamalla Turun yliopistolla luodusta synteettisestä vasta-ainekirjastosta syöpäperäistä CA-125:tä tunnistavat vasta-aineet faaginäyttötekniikan avulla. Lupaavimman vasta-aineen geeni kloonattiin tuottovektoriin. Escherichia coli -soluissa tuotettiin alkaalisen fosfataasin ja yksiketjuisen vaihtelevan fragmentin muodostamaa fuusioproteiinia, jota testattiin lektiini-immunomäärityksessä. Lektiinit oli konjugoitu Eu-nanopartikkelien pintaan. Immunomäärityksessä vasta-ainetta testattiin syöpäsolulinjasta puhdistetun CA-125:n sekä kliinisten munasarjasyöpä-, endometrioosi- ja askitesnäytteiden kanssa. Puhdistettua CA-125:tä vasta-aine tunnisti melko spesifisesti. Askitesnäytteistä vasta-aine kuitenkin tunnisti yhtä hyvin syöpä- ja ei-syöpäperäisiä näytteitä. Kliinisten munasarjasyöpä- ja endometrioosinäytteiden testauksen alustavista lupaavista tuloksista huolimatta lopullisen laajemman testauksen mukaan vasta-aine ei pysty erottamaan matalan CA-125-pitoisuuden munasarjasyöpänäytteitä endometrioosista tai terveiden näytteistä. Tämä osoittaa glykosylaatiomuotoja spesifisesti tunnistavien vasta-aineiden löytämisen vaikeuden.