Mitä A dialogic teaching companion antaa tulevaisuuden opettajalle : Sisällönanalyysi dialogisen opetuksen käsikirjasta - Ojala, Pyry (My University, 2026)
Tässä tutkimuksessa käytettiin kvalitatiivista sisällönanalyysiä selvittämään dialogisen pedagogiikan kokonaiskuva Robin Alexanderin A dialogic teaching companion -kirjan näkökulmasta. Dialoginen pedagogiikka on tällä hetkellä pitkälle tutkittu ja suosittu pedagoginen käsitys, mikä todettu kehittävän taitoja, joita Suomen vuoden 2014 peruskoulun opetussuunnitelman perusteet määrittävät laaja-alaisina opetuksen tavoitteina. Erityisesti dialogisella opetuksella on potentiaalista vastata tulevaisuuden opetuksen haasteisiin, jotka vaativat erityisesti korkean ajattelun ja vuorovaikutuksen taitoja. Dialogisen pedagogiikan käyttöönotto voi kuitenkin olla hankalaa, sillä vastavalmistuneilla opettajilla ja opettajaopiskelijoilla voi olla hankaluuksia hyödyntää abstraktia teoriaa käytännön opetuksessa. Tämän tutkimuksen mukaan A dialogic teaching companion tarjoaa syvällisesti perustellun käsityksen dialogisen pedagogiikan oppimiskäsityksestä, tavoitteista ja arvoista, opettajan roolista opetuksessa ja sen käyttöönoton haasteista. Se kuvailee tarkasti teoriaa ja käytännönläheisesti tapoja, joilla dialogista pedagogiikkaa voi hyödyntää ja kehittää yksittäisen opettajan opetuksessa tai laajasti koulun työyhteisössä.
Keywords: dialoginen pedagogiikka; opetuksen kehitys; tutkimusorientaatio; tulevaisuuden taidot