Konvergenssiajan optimointi OSPF-topologioissa - Aurén, Werner (My University, 2026)
OSPF on tietoliikenneverkkojen hierarkkinen sisäinen reititysprotokolla, joka kehitettiin vastaamaan laajenevien IP‑verkkojen tarpeisiin tilanteissa, joissa perinteiset etäisyysvektoriprotokollat eivät tarjonneet riittävää skaalautuvuutta tai suorituskykyä. Protokollan toiminta perustuu Dijkstran algoritmiin, jolla kukin reititin laskee lyhimmän polun puun suhteessa muihin verkon solmuihin. Verkon konvergenssiaika määritellään viiveenä, joka kuluu verkon topologiassa tapahtuneesta muutoksesta siihen hetkeen, kun kaikki verkon solmut ovat päivittäneet reititystaulunsa vastaamaan uutta verkkotilaa. Topologiaan optimoitu konvergenssiaika on kriittinen palveluiden jatkuvuuden, verkon skaalautuvuuden sekä yhteyksien luotettavuuden kannalta. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa pyritään selvittämään konvergenssiajan määrittävät tekijät sekä niiden optimointiin käytetyt menetelmät. Tutkielmassa analysoidaan konvergenssiprosessin eri vaiheet: vian havaitseminen, tiedon välittäminen LSA-viestien avulla sekä SPF-laskenta. Kirjallisuuskatsauksen perusteella tunnistetaan keskeisimmät viivettä aiheuttavat tekijät, kuten oletusarvoiset ajastimet ja verkon koon vaikutus laskentakuormaan. Lisäksi tutkielmassa esitellään ja arvioidaan menetelmiä konvergenssiajan optimoimiseksi, kuten BFD-protokolla sekä FRR-menetelmät. Tutkielman tulokset osoittavat että OSPF muodostaa keskeisen osan nykyaikaisten verkkojen reititysinfrastruktuuria. Protokollan natiivien parametrien optimoinnilla sekä ulkoisten protokollien ja menetelmien tuella konvergenssiaika on mahdollista optimoida toimivaksi nykyisissä tietoverkkoympäristöissä.

OSPF is a hierarchical interior routing protocol used in data communication networks, developed to meet the needs of expanding IP networks in situations where traditional distance‑vector protocols no longer provided sufficient scalability or performance. The protocol operates on Dijkstra’s algorithm, which each router uses to compute a shortest‑path tree relative to all other nodes in the network. Network convergence time is defined as the delay between a topological change and the moment when all nodes have updated their routing tables to reflect the new network state. A topology‑optimized convergence time is critical for service continuity, network scalability, and connection reliability. This thesis is a literature review that aims to identify the factors that determine convergence time and the methods used to optimize it. The study analyzes the different phases of the convergence process: failure detection, information dissemination through LSA messages, and SPF computation. Based on the literature, the key sources of delay are identified, including default timer values and the impact of network size on computational load. In addition, the thesis presents and evaluates methods for optimizing convergence time, such as the BFD protocol and FRR techniques. The findings indicate that OSPF constitutes a central component of modern routing infrastructures. By optimizing the protocol’s native parameters and employing supporting external protocols and mechanisms, it is possible to achieve convergence times suitable for contemporary network environments.
Keywords: OSPF, Konvergenssiaika, Optimointi, Reititysprotokollat