Yrityskasvu haasteellisissa toimintaympäristöissä - Peltonen, Laura (My University, 2026)
Pk-yritykset ovat Suomessa yksi suurimmista työllisyyden ja talouskasvun ajureista, minkä vuoksi niiden kasvun edellytyksiä on tärkeä tutkia etenkin haasteellisissa toimintaympäristöissä. Tämä pro gradu-tutkielma tarkastelee toimintaympäristön tuomia haasteita ja mahdollisuuksia sekä yrityksen ulkoisten että sisäisten tekijöiden kautta. Tutkimus on toteutettu toimeksiantona Suomen Yrittäjät ry:lle osana uutta aluekehityksen ja resurssitalouden poliittista ohjelmaa. Aiempi aiheeseen liittyvä tutkimus on tarkastellut pk‑yritysten kasvua muun muassa taloudellisten tekijöiden ja yrittäjien omien ominaisuuksien näkökulmasta. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt se, miten yritykset itse kokevat toimintaympäristön haasteiden ja mahdollisuuksien merkityksen yrityskasvuun. Tämä tutkimus täydentää olemassa olevaa tutkimusta tuomalla esiin yrittäjien omia kokemuksia ja tulkintoja yrityskasvusta haasteellisissa toimintaympäristöissä. Aihetta lähestytään päätutkimuskysymyksen sekä kahden alakysymyksen kautta. Tutkimuksen päätutkimus-kysymys on “Miten yrityksissä koetaan kasvu haasteellisissa toimintaympäristöissä?” Kysymystä tarkentavat alakysymykset ovat “Millaiseksi yrityksissä koetaan haasteellisen toimintaympäristön merkitys yrityskasvulle?” ja “Miten yritykset rakentavat liiketoimintamahdollisuuksia haasteellisissa toimintaympäristöissä?” Tarkastelun kohteena ovat pk-yritykset eri alueilta ja toimialoilta. Tutkimuksen aihetta lähestytään yrittäjyysekosysteemin ja dynaamisten kyvykkyyksien teoreettisten mallien kautta, jotta pystytään havainnoimaan sekä ulkoisia toimintaympäristöjä että sisäisiä tekijöitä. Yrittäjyysekosysteemimalli pitää sisällään kaikki ne toimijat, jotka mahdollistavat ja rajoittavat yrittäjyyttä tietyllä alueella. Dynaamiset kyvykkyydet selittävät yrityksen kykyä kehittää ja mukauttaa sen tapoja hoitaa päivittäistä liiketoimintaansa. Yrittäjyysekosysteemimallin avulla tutkitaan ulkoisia tekijöitä ja dynaamisten kyvykkyyksien kautta tarkastellaan sisäisiä tekijöitä. Tutkimus on kvalitatiivinen eli laadullinen ja aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla. Tutkimukseen haastateltiin yhteensä seitsemää eri pk-yrittäjää. Tutkimusalueiksi valittiin neljä eri aluetta: Uusimaa, Lappi, Pohjois-Karjala ja Etelä-Pohjanmaa. Haastattelut analysoitiin temaattista analyysia avuksi käyttäen. Menetelmä soveltuu hyvin yrittäjien kokemusten syvälliseen ymmärtämiseen. Tulosten perusteella yritysten ulkoinen toimintaympäristö ja sisäiset tekijät vaikuttavat merkittävästi pk‑yritysten kasvuun. Haastava talous- ja maailmantilanne heijastui yritysten toimintaan erityisesti politiikan, sääntelyn ja rahoituksen saatavuuden kautta, kun taas julkiset toimijat, verkostot ja inhimillinen pääoma koettiin pääasiassa kasvua tukevina tekijöinä. Yritykset rakensivat kasvua hyödyntämällä dynaamisten kyvykkyyksien kolmea osa‑aluetta. Kasvumahdollisuuksien hyödyntäminen edellytti jatkuvaa toimintaympäristön tarkkailua, suunnitelmallisuutta sekä valmiutta kehittää ja uudistaa yrityksen toimintaa.
Keywords: yrityskasvu; toimintaympäristö; yrittäjyysekosysteemi; dynaamiset kyvykkyydet; pk-yritykset