Suurlujuusteräksien MAG-hitsaus - Karjalainen, Viljami (My University, 2026)
Teräksiä, joiden myötölujuus on korkeampi, kuin normaalien rakenneterästen, kutsutaan suurlujuusteräksiksi. Näiden käyttö teollisuudessa on jatkuvassa kasvussa. Korkeiden myötölujuuksien ansiosta voidaan käyttää yhä ohuempia ainevahvuuksia, joilla saadaan rakenteiden painoa vähennettyä merkittävästi. Näiden terästen suurimmat käyttökohteet ovat auto- sekä laivateollisuus. Suurlujuusteräkset ovat alttiita vetyhalkeilulle. Tämän takia täytelankahitsaus on toimiva liittämismenetelmä näille teräksille, koska sen avulla saadaan pidettyä vetypitoisuudet alhaisina. Mitä lujempi teräs on, sitä suuremmat riskit vetyhalkeilulle on. Tämän takia hitsausparametrien kanssa täytyy olla tarkka. Lämmöntuonti ja jäähtymisaika ovat tärkeimmät parametrit materiaalin ominaisuuksien säilyttämisen kannalta.
Keywords: MAG-hitsaus; suurlujuusteräs