Ulkomaisten sijoitusrahastojen verovapauden edellytykset – TVL 20 a §:n ja EU-oikeuden välinen suhde - Rousku, Viivi (My University, 2020)
Ulkomaisten sijoitusrahastojen verotukseen liittyvä keskustelu on ollut viime aikoina erittäin vilkasta. Ennen vuoden 2020 alusta alkaen sovellettavaa sijoitusrahastoja koskevaa verolainsäädännön muutosta ulkomaisten sijoitusrahastojen verokohtelusta ei säädetty erikseen tuloverolaissa tai lähdeverolaissa. Ulkomaisten sijoitusrahastojen verokohtelu ratkaistiinkin tapauskohtaisesti tulkiten seikkoja, joita voidaan ottaa huomioon rinnastettaessa ulkomaisia toimijoita kotimaisiin toimijoihin sekä tulkiten EU-oikeutta. Vuoden 2020 alusta alkaen sovellettava TVL 20 a § kuitenkin määrittelee ulkomaisten sijoitusrahastojen verovapauden edellytykset suoraan lainsäädännön tasolla. Tutkielmassa tarkastellaan minkälaisia edellytyksiä uusi TVL 20 a § asettaa ulkomaisten sijoitus- ja erikoissijoitusrahastojen verovapaudelle sekä erityisesti mikä on näiden TVL 20 a §:ssä määritettyjen verovapauden edellytysten suhde EU-oikeuteen. Tutkielman tavoitteena on selvittää uuden lainsäädännön valossa, millaisten edellytysten vallitessa ulkomaisen sijoitus- ja erikoissijoitusrahaston voidaan katsoa olevan tulon perusteella suoritettavasta verosta vapaa. Tutkielman tavoitteena on erityisesti tarkastella TVL 20 a §:n verovapauden edellytysten ja EU-oikeuden välistä suhdetta, jonka voidaan katsoa olevan tällä hetkellä erittäin jännitteinen. Tutkielman tärkeimmät lähteet koostuvat hallituksen esityksestä HE 304/2018 vp, hallituksen esitykseen liittyvästä aineistosta, vero-oikeudellisesta kirjallisuudesta sekä kotimaisesta ja Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännöstä. Tutkielmassa havaitaan, että TVL 20 a §:n erityisen tarkkarajaiset ja muodolliset edellytykset sijoitusrahastojen verovapaudelle saattavat johtaa lisääntyneeseen tarpeeseen ulkomaisten sijoitusrahastojen verokohtelun tapauskohtaiselle arvioinnille sekä sen selvittämiselle, täyttyvätkö verovapauden edellytykset ulkomaisten sijoitus- ja erikoissijoitusrahastojen kohdalla. Lisäksi tiettyjen TVL 20 a §:ssä määritettyjen edellytysten ulkomaisten sijoitus- ja erikoissijoitusrahastojen verovapaudelle voidaan mahdollisesti katsoa olevan ristiriidassa EU-oikeuden kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi vaatimus sijoitus- ja erikoissijoitusrahastojen sopimusperusteisuudesta sekä vaatimus erikoissijoitusrahastojen voitonjakopakosta. Euroopan unionin tuomioistuimessa on tällä hetkellä vireillä ennakkoratkaisupyyntöjä, jotka tulevat lähivuosina antamaan lisävalaistusta TVL 20 a §:n verovapauden edellytysten suhteesta EU-oikeuteen.
Keywords: finanssioikeus, lähdevero, sijoitusrahasto, verovapaus, pääoman vapaa liikkuvuus, sijoittautumisoikeus, syrjintä