Ordlistor i språkinlärning : En jämförelse mellan läroboksserier i svenska - Jääskeläinen, Jenna-Riikka (My University, 2026)
Syftet med denna kandidatavhandling är att undersöka ordförrådet i s.k. temaordlistor i tre läroboksserier i svenska. Kandidatavhandlingen behandlar läroboksserierna Effekt, Gilla och Precis som är avsedda för studier i B-svenska på gymnasienivå. Materialet avgränsas till temaordlistor som handlar om skola, studier och arbetsliv. Undersökningen använder kvantitativa metoder för att undersöka innehållet i ordlistorna samt kvalitativa metoder för att presentera materialet. Analysen av materialet genomförs till en del med hjälp av kalkylprogrammet Excel. Resultaten visar att alla de tre största ordklasserna (substantiv, verb och adjektiv) är väl representerade i ordlistorna. Dock avviker bokserien Precis från de andra när det är fråga om antal ord. I alla läroboksserierna spelar utrumord en större roll i jämförelse med neutrumord. Resultaten visar att substantivdeklinationer är förenklat i läromedel. På grundval av resultaten kan man dra den slutsatsen att de tre läroboksserierna ger solida grunder i svenskans ordförråd. I framtiden skulle studien kunna utvidgas till en mer omfattande jämförelse, t.ex. mellan läromedel i A- och B-svenska.
Keywords: ordinlärning; ordlistor; läroböcker; svenska språket; B-svenska