Dark poolien kehitys lisääntyneen sääntelyn myötä - Ruotsalainen, Jutta (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku, Turku School of Economics|, 2018)
Sijoittajat ja instituutiot pyrkivät jatkuvasti löytämään rahoitusmarkkinoilla keinoja kustannustehokkaampaan ja nopeampaan käypänkäyntiin. Rahoitusmarkkinat ovat myös jatkuvassa murroksessa digitalisaation ja globaalisaation lisääntymisen myötä. Rahoitusmarkkinoilla suurten institutionaalisten sijoittajien suosion keräämät dark poolit ovat kasvattaneet viime vuosien aikana markkinaosuuttaan. Dark poolit auttavat suuria institutionallisia sijoittatia toteuttamaan laajoja toimeksiantoja suojaten toimeksiantoja front running -kaupnakävijöiltä. Dark poolit aiheuttavat kuitenkin rahoitusmarkkinoille negatiivia vaikutuksia, ja nämä vaikutukset ovat korostuneen dark poolien markkinaosuuden kasvaessa. Tämän takia viranomaisten huoli dark pooleja kohtaan on kasvanut ja he ovat halunneet alkaa lisätä dark poolien sääntelyä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on syventää ymmärrystä dark pooleista, niiden ominaisuuksista, kehityksestä sekä suunnata katse dark poolien tulevaisuuteen lisääntyneen sääntelyn myötä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten dark pool -markkinat ovat kehittyneet ja tulevat mahdollisesti kehittymään tulevaisuudessa.Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä käytettiin aiempaa kirjallisuutta ja tutkimusta aiheesta. Tutkimus on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus ja tutkimuksessa käytetään toiminta-analyyttistä tutkimusotetta. Tutkimus toteutettiin teemahaastattelujen avulla haastattelemalla kolmea eri asiantuntijaa, jotka ovat työskennelleet dark poolien parissa tai muuten perehtyneet dark pooleihin. Vuonna 2018 Euroopassa otettiin käyttöön uusi MiFID II -direktiivi, joka vaikutti merkittävästi dark pool -markkinoille. Direktiivin tarkoituksena on lisätä sijoittajan suojaa ja tehdä markkinoista mahdollisimman tehokkaat. Direktiivi rajoittaa kaupankäyntiä dark pooleissa ja pyrkimys on siirtää volyymit likvideimmille ja läpinäkyvimmille kauppapaikoille. Rahoitusmarkkinoilla toimivat sidosryhmät ovat myös havahtuneet tähän suureen muutokseen rahoitusmarkkinoilla. Esimerkiksi pörssitalot ovat kehittäneet uusia kauppapaikkoja, joiden tavoitteena on korvata dark pool -kauppapaikat.