Ammattietiikka sairaanhoitajien välisessä yhteistyössä päivystyshoitotyössä : Narratiivinen kirjallisuuskatsaus - Niemi, Jyri (My University, 2024)
Suomessa ja kansainvälisesti tiedetään päivystysten olevan varsin ruuhkaisia ja kuormittavia työympäristöjä. Ajankohtaisesti Suomessa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusten myötä myös päivystyksiin kohdistuu uudistamispaineita. Sairaanhoitajien ollessa päivystysten eräs merkittävimmistä ammattiryhmistä, on tärkeää tutkia sairaanhoitajien välisen yhteistyön ammattietiikkaa. Tämän tutkielman tarkoituksena on kuvata narratiivisena kirjallisuuskatsauksena sairaanhoitajien väliseen yhteistyöhön liittyviä ammattieettisiä kysymyksiä sairaanhoitajien välisessä yhteistyössä sekä kuvata niihin mahdollisesti esitettyjä ratkaisuja. Tutkimuskysymyksiä on kolme ja ne ovat seuraavat: 1.”Miten ammattietiikkaa sairaanhoitajien välisessä yhteistyössä päivystyshoitotyössä on aiemmin tutkittu?”, 2. ”Mitä ovat eettiset ongelmat sairaanhoitajien välisessä yhteistyössä päivystyshoitotyössä?” ja 3. ”Miten eettisiä ongelmia sairaanhoitajien välisessä yhteistyössä on ratkaistu?”. Tutkielma on narratiivinen kirjallisuuskatsaus, jonka aineisto kerättiin soveltaen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tiedonhakumenetelmiä keväällä 2023. Tietokantoina käytettiin CINAHLia, PubMediä ja Web of Scienceä. Hakuja suoritettaessa ei käytetty aikarajauksia. Hakutuloksia oli yhteensä 1403 kappaletta, joista lopulta varsinaiseen aineistoon valittiin yhdeksän artikkelia hyödyntäen erilaisia sisäänotto- ja poissulkukriteereitä. Koko aineisto kävi läpi laadunarvioinnin ja se taulukoitiin narratiivin rakentamisen helpottamiseksi. Analyysi toteutettiin aineistolähtöisesti. Aineisto oli heterogeeninen koostuen niin kvantitatiivisista ja kvalitatiivisista tutkimuksista kuin asiantuntija-artikkeleistakin. Ammattieettiset ongelmat sairaanhoitajien välisessä yhteistyössä päivystyshoitotyössä aineistosta muodostivat kolme temaattista kokonaisuutta, jotka olivat eettinen ilmapiiri, päätöksenteon eettisyys ja vallankäyttö. Näiden kokonaisuuksien lisäksi tunnistettiin spesifimpiä ongelmia, kuten epäammattimainen käytös tai suoranainen kiusaaminen. Ongelmien ratkaisukeinot aineiston perusteella keskittyivät erilaisiin johtamisen keinoihin sekä toisaalta eettisen keskustelun lisäämiseen ja mahdollistamiseen. Kiire oli merkittävin taustatekijä näiden ongelmien taustalla. Sairaanhoitajien ammattietiikkaa päivystyshoitotyössä on tutkittu niukasti. Aihe tarjoaa tulevaisuuteen runsaasti erilaisia tutkimusmahdollisuuksia, joista yksi voisi olla moraalisen kuormittuneisuuden tutkiminen suomalaisessa kontekstissa taikka erilaisten sairaanhoitajien eettistä kompetenssia lisäävien koulutus- ja johtamisinterventioiden kehittäminen.
Keywords: ammattietiikka, etiikka, eettinen ongelma, päivystys, sairaanhoitajat, terveydenhuolto, katsaus