Todellisen ympäristövastuullisen liiketoiminnan ajurit - Pekola, Nelli-Maija (My University, 2024)
Ympäristöongelmat aiheuttavat ennen näkemättömällä nopeudella ja mittakaavalla peruuttamattomia vaikutuksia elinympäristöömme. Biodiversiteettikato ja ilmastonmuutos ovat vain esimerkkejä ympäristöongelmista, jotka aiheuttavat vaarallisia seurauksia niin ihmiskunnalle kuin luonnon ekosysteemeille. Yrityksillä on mahdollisuus toimia niin uhkana kuin mahdollisuutena moninaisten ympäristöongelmien taklaamisessa. Siksi tämän tutkielman tarkoitus on kirjallisuuskatsauksella syventyä ympäristöongelmien ratkaisuun yritystasolla. Tutkielmassa on ensin syvennytty Dyllickin ja Muffin (2015) vastuullista liiketoimintaa kategorisoivaan typologiaan. Yritykset voivat toimia todellisesti tai nimellisesti ympäristövastuullisesti. Nimellinen ympäristövastuullisuus, jossa arvoa ympäristölle tuotetaan liiketoiminnan sivutuotteena päämäärän sijasta, ei auta ratkaisemaan ympäristöongelmia. Aikamme ympäristöongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan todellisesti ympäristövastuullista liiketoimintaa. Tutkielmassa on määritelty typologian pohjalta todellisesti ympäristövastuullinen liiketoiminta, joka tarkoittaa liiketoimintaa, jonka lähtökohtana on ympäristöongelmien ratkaisu. Lisäksi tutkielma on johtanut typologiasta kolme vastuullisuussiirtymää, joiden kautta yrityksien ympäristövastuullisuus kehittyy. Tutkielman tavoitteena on tunnistaa tekijöitä, jotka ajavat näitä siirtymiä ja todellisen ympäristövastuullisen liiketoiminnan saavuttamista. Tutkielmassa on jaoteltu ympäristövastuullisuutta tukevat tekijät yrityksen ulkoisiin ja sisäisiin ajureihin. Tunnistettuja ulkoisia ajureita ovat virallinen sääntely (kansainvälinen ja kansallinen lainsäädäntö), toimialojen itsesääntely sekä kuluttajat ja kansalaisjärjestöt. Puolestaan yrityksien sisäisiä ajureita ovat proaktiivinen ympäristövastuustrategia, prosessit, organisaatiokulttuuri ja arvot, sekä johtaminen ja individualistiset ominaisuudet. Tutkielman analyysin perusteella kaikki sisäiset järjestelmät tukevat todellisen ympäristövastuullisuuden saavuttamista. Ulkoisista ajureista todellista ympäristövastuullista liiketoimintaa ajavat ainoastaan kansallinen lainsäädäntö, sekä kuluttajat ja kansalaisjärjestöt. Jokainen ulkoinen ja sisäinen tekijä vaikuttaa vastuullisuussiirtymiin eri vahvuudella. Todellista ympäristövastuullista liiketoimintaa, eli kolmatta vastuullisuussiirtymää, tukevat ajureista vahviten proaktiivinen ympäristövastuustrategia, vihreä organisaatiokulttuuri ja organisaation arvot sekä oikeanlainen johtajuus sekä työntekijöiden individualistiset ominaisuudet. Analyysin johtopäätökset osoittavat, että sisäisten järjestelmien vaikutus pysyy vahvana läpi kaikkien vastuullisuussiirtymien, kun taas ulkoisten ajurien vaikutus heikkenee mitä syvemmälle ympäristövastuullisuuden tasolle edetään. Jatkotutkimusaiheina tutkielma esittää empiiristä tutkimusta siitä, miten kukin ajuri vaikuttaa vastuullisuussiirtymiin. Tämä tutkielma parantaa tietoisuutta yrityksien sisällä ja ulkopuolella ympäristövastuullisesta liiketoiminnasta. Tutkielma onkin hyödyllinen yrityksien ympäristövastuullisuutta kehittäville ulkoisille sekä sisäisille toimijoille. Yrityksien ulkoista sääntelyä ja sisäisiä järjestelmiä tulisikin kehittää tukemaan kolmatta vastuullisuussiirtymää, jotta yritykset voidaan valjastaa ratkaisemaan ympäristöongelmia.
Keywords: ympäristövastuullinen liiketoiminta, yritysvastuu