Etäjohtamisen merkitys tiimin vuorovaikutukseen - Hakanpää, Juha (My University, 2023)
Etätyön yleistyminen toi organisaatioiden johtamiskulttuuriin etäjohtamisen. Tämä osin uusi johtamismuoto on saanut verrattain vähän huomioita tieteellisessä tutkimuskentässä. Läsnäolotyöskentelyn rinnalle on tullut etätyön lisäksi myös hybridityö eli malli, jossa osa työajasta tehdään etänä ja osa työpaikalla tapahtuvana työskentelynä. Näitä kaikkia työskentelytapoja yhdistää johtaminen ja esihenkilötyöskentely. Sillä, kohtaavatko esihenkilö ja tiimi kasvokkain tai sähköisten viestintävälineiden avustamana, on merkitystä vuorovaikutukseen ja viestintään. Tämä muutos, joka tapahtui pandemian takia suurempana ilmiönä, vaikuttaa yritysten organisaatioihin sekä myös tutkimuksen toteuttajaan. Pohdinnan aiheina ovat esimerkiksi se, kuinka pysyväksi muutos muodostuu, sekä nyt uutena havaittavissa oleva henkilöstön osittainen paluu toimistolle hybridimalliin, mikä herätti kiinnostuksen aiheen valintaan ajankohtaisessa kontekstissa. Tässä tutkielmassa on tarkoitus avata etäjohtamisen merkitystä tiimin ja esihenkilön väliseen vuorovaikutukseen Lounais-Suomessa sijaitsevan yrityksen ylempien toimihenkilöiden ryhmässä. Tehty tutkielma on empiirinen tutkimus, jonka toteutusmenetelmäksi on valittu laadullisen ja määrällisen tutkimuksen yhdistelmä. Tutkimusaineistoa on kerätty määrällisessä osuudessa Webropol-ohjelmalla tehdyllä kyselyllä, jonka tulosten perusteella on toteutettu laadullisen osuuden teemahaastattelut yhdeksälle esihenkilölle. Tutkimusaineistot kerättiin kuluvan vuoden huhti–toukokuussa ja lokakuussa. Tutkimuksen tuloksista on nähtävissä, että etä- ja hybridityö luovat haasteita esihenkilöille sekä tiimin jäsenille. Etäjohtaminen vaatii esihenkilöiltä uudenlaisia menettelyjä verrattuna aiempaan läsnäolotyön johtamiseen. Tulokset ovat yhteneviä myös tutkimuksen teoriaosuudessa esitettyihin näkökulmiin. Etäjohtaminen haastaa esihenkilön ja tiimin välistä vuorovaikutusta sekä viestintää. Etäjohtaminen vaatii esihenkilöltä säännöllistä ja aikataulutettua johtamismallia. Etätyöskentelyn nähdään tuovan joustavuutta työntekoon, mikä tarkoittaa myös tehokkuutta. Etätyössä ja etäjohtamisessa on tulosten perusteella mukana voimakasta luottamuksen tunnetta sekä henkilöitä ja esihenkilöitä kohtaan. Sama tulos on nähtävissä myös laajemmin yrityksen tasolla luottamuksen osoittamisena henkilöstöä kohtaan.
Keywords: etätyö, hybridityö, etäjohtaminen, vuorovaikutus, tiimit