Leikki-ikäisen lapsen lääkkeettömät kivunhallintamenetelmät hammashoidossa - Forsblom, Tia (My University, 2024)
Tämän syventävien opintojen opinnäytetyön tavoitteena on tutkia lääkkeettömien kivunhallintakeinojen tehokkuutta leikki-iäisillä lapsipotilailla hammaslääketieteellisten toimenpiteiden yhteydessä. Kirjallisuuskatsauksessa keskitytään hammaslääketieteellisiin toimenpiteisiin liittyvään akuuttiin kipuun eli toimenpidekipuun. Kirjallisuuskatsauksen aineistona käytettiin Pubmedin ja Embace-tietokantojen julkaisuja 15 vuoden ajalta. Tähän kirjallisuuskatsaukseen valikoitui kahdeksantoista artikkelia. Lähteinä käytettiin myös muuta aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Pelkästään tälle ikäryhmälle suoritettuja tutkimuksia löytyi vähän, joten kirjallisuuskatsaukseen otettiin mukaan myös laajemmalla ikähaarukalla tehtyjä tutkimuksia, kuitenkin niin, että leikki-ikäiset sisältyivät mukana olevien tutkimusten ikähaarukkaan. Kivun hallinta pohjautuu sekä lääkkeellisiin että lääkkeettömiin menetelmiin. Lapset kokevat paikallispuuduteinjektion antamisen usein ahdistavaksi ja kivuliaaksi toimenpiteeksi, minkä vuoksi lääkkeettömien kivun hallintamenetelmien merkitys on suuri hammashoidossa. Tässä opinnäytetyössä tarkasteltuja lääkkeettömiä kivunhallintamenetelmiä ovat audiovisuaaliset har-hautustekniikat, hypnoosi, paikallispuudutteen antotekniikat sekä käyttäytymisen hallintatekniikat. Kirjallisuuskatsauksessa esiin nostetut kivunhallintamenetelmät osoittautuivat kaikki lupaaviksi menetelmiksi kivun ja ahdistuksen hallinnassa leikki-ikäisillä. Tärkeää olisikin löytää paitsi hammaslääkärille itselle myös lapselle sopivat ja toimivat menetelmät.
Keywords: Leikki-ikä, toimenpidekipu, kivunhallintamenetelmät, lääkkeettömät kivunhallintamenetelmät