Optimointi hyvinvoinnin edellytyksenä : itsenmittaaminen ja Oura terapeuttisessa kulttuurissa - Snellman, Ella (My University, 2023)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee itsenmittaamista terapeuttisen kulttuurin kontekstissa. Itsenmittaaminen voidaan nähdä osana ajallemme tyypillistä terapeuttista kulttuuria, johon liittyy muun muassa yksilön vastuuseen keskittyvä hyvinvointipuhe. Yksilön tavoitteena nähdään olevan parempaan hyvinvointiin tähtääminen itsen kehittämisen kautta, ja tätä voidaan toteuttaa muun muassa erilaisin itseavun keinoin. Itsenmittaaminen on yksi esimerkki siitä, kuinka yksilö pyrkii itseään muokkaamalla saavuttamaan onnellisen ja terveen elämän. Itsenmittaamiseen kytkeytyy myös uusliberaali ihanne, jonka mukaan yksilön tulisi olla tehokas ja tuottava yhteiskunnan kansalainen niin työssä kuin vapaa-ajalla. Ihanteellinen yksilö pyrkii koko ajan olemaan parempi versio itsestään ja käyttääkin ajan tehokkaasti itseään kehittäen. Tutkielmassa erityisenä tarkastelun kohteena on hyvinvointisormus Oura. Tutkimusmenetelmänä toimii teoriaohjaava sisällönanalyysi. Aineistona käytetään Ouran verkossa jakamiaan markkinointimateriaaleja sekä autoetnografista tietoa Ouran käyttämisestä. Tavoitteena on Ouran markkinointimateriaaleja havainnoimalla selvittää, millainen on ihanteellinen yksilö Ouran näkökulmasta. Lisäksi käyttäjäkokemusten avulla tarkastellaan, miten käyttäjien kokemukset suhteutuvat tähän ihanteeseen, ja miten Oura vaikuttaa käyttäjän ajatteluun ja toimintaan. Analyysin tulokset kuvaavat itsenmittaamisen avulla tapahtuvan itsen kehittämisen sekä hyvinvoinnin tavoittelun vaativan paljon työtä. Ouran markkinointimateriaalien perusteella ihanteellinen yksilö osaa kuunnella itseään, pyrkii löytämään tasapainon levon ja liikunnan välillä sekä tähtää optimoimaan kaikkia terveyteen liittyviä osa-alueita. Yksilön odotetaan jatkuvasti pyrkivän aiempaa parempiin suorituksiin. Osa käyttäjistä kokee Ouran olevan hyödyllinen apuväline paremman elämän tavoittelussa. Tämänkaltainen toiminta ja suhtautumistapa voidaan kuitenkin kokea uuvuttaviksi, ja hyvinvoinnin tavoittelu voi muuttua suorittamiseksi ja alkaa aiheuttaa yksilölle pahoinvointia. Sen lisäksi, että itsenmittaaminen voi vaikuttaa omaan käyttäytymiseen, sen voidaan aineiston perusteella todeta muuttavan myös suhtautumista sekä itseen että ympäröivään maailmaan. Tutkielman perusteella hyvinvointisormus Oura on muiden vastaavien itsenmittauslaitteiden tavoin samaan aikaan sekä ylläpitämässä että luomassa tehokkuutta ihannoivaa kulttuuria. Ihanteellisen yksilön odotetaan optimoivan ajankäyttönsä ja hyödyntävän jokaisen hetken itsensä kehittämiseen. Vaikka Ouraa voidaan käyttää terapeuttisen kulttuurin ihanteen mukaisesti hyvinvoinnin ja onnellisuuden tavoitteluun, voi lopputulos olla myös hyvin erilainen.
Keywords: itseapu, itsenmittaaminen, terapeuttinen kulttuuri, uusliberalismi