Lapsen valmiudet koulun aloittamiseen : Kouluvalmiuden osa-alueiden systemaattinen tarkastelu aikaisemman tutkimuskirjallisuuden valossa - Salonen, Aino (My University, 2026)
Sujuvan ja turvallisen siirtymän esiopetuksesta perusopetukseen tukemiseksi kasvattajien on tärkeää tunnistaa siirtymän vaatimukset ja lapsen tarvitsemat valmiudet. Tämä tutkimus kokoaa yhteen aikaisemmassa tutkimuskirjallisuudessa tunnistettuja lapsen kouluvalmiuksia sekä tarkastelee niiden painottumista. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jossa hyödynnettiin ennalta määrättyä hakuprosessia ja teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Analyysin teoreettisena viitekehyksenä toimi Williamsin ym. (2019) kouluvalmiusmalli, jonka tarkastelu rajattiin lapsen omia valmiuksia kuvaavaan osa-alueeseen. Tulokset jäsennettiin viitekehyksen mukaisiin pääluokkiin. Niiden perusteella lapsen kouluvalmius näyttäytyi moniulotteisena ilmiönä, jossa korostuivat erityisesti sosiaaliset, kielelliset ja kognitiiviset taidot sekä myönteinen suhtautuminen koulunkäyntiin. Näihin sisältyivät muun muassa kehittyvä lukutaito ja tarkkaavaisuus. Keskeisimpänä havaintona voidaan pitää sitä, että kouluvalmius määrittyy ennen kaikkea koulunkäyntiin osallistumista ja luokkahuonetyöskentelyn onnistumista tukevien valmiuksien kautta. Tuloksista voidaan päätellä, että esiopetuksessa tulisi keskittyä lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen tukemiseen yksittäisten tietojen ja taitojen sijaan.
Keywords: lapsen kouluvalmius; oppilas; siirtymä esiopetuksesta perusopetukseen; systemaattinen kirjallisuuskatsaus