Lapsuudessa ja nuoruudessa koetun laiminlyönnin ja kaltoinkohtelun yhteys nuorten aikuisten parisuhteisiin - Virolainen, Inka (My University, 2025)
Merkittävä osa ihmisistä altistuu alaikäisenä haitallisille lapsuudenkokemuksille (Adverse Childhood Experiences, ACE), kuten laiminlyönnille ja kaltoinkohtelulle. Kokemukset ovat yhteydessä aikuisuuden hyvinvointiin sekä esimerkiksi parisuhteisiin. Sekä laiminlyönnin että kaltoinkohtelun on todettu heikentävän parisuhdetyytyväisyyttä. Lisäksi haitallisten lapsuudenkokemusten on havaittu olevan yhteydessä parisuhdestatukseen (ts. onko henkilö vakiintuneessa parisuhteessa). Aiempi tutkimus on keskittynyt enimmäkseen haitallisten kokemusten määrään, tai kokemusten alatyypeistä seksuaaliseen ja fyysiseen kaltoinkohteluun. Kolmea muuta alatyyppiä – emotionaalista ja fyysistä laiminlyöntiä ja emotionaalista kaltoinkohtelua, on tutkittu muita alatyyppejä vähemmän niiden korkeasta esiintyvyydestä huolimatta. Lisäksi on vain vähän tutkimusta, jossa tarkastellaan samanaikaisesti kaikkia alatyyppejä. Tässä tutkielmassa tarkastellaan laiminlyönnin ja kaltoinkohtelun kokemusten määrän lisäksi samanaikaisesti kaikkien niiden alatyyppien yhteyttä parisuhdetyytyväisyyteen. Lisäksi tarkastellaan sitä, vaihteleeko yhteys iän tai sukupuolen mukaan. Tutkimus on poikkileikkaustutkimus, jonka tutkimusaineisto kerättiin kyselytutkimuksena (N = 4740) osana hanketta, jossa KiVa koulu -ohjelman vaikuttavuustutkimukseen vuosina 2007–2009 osallistuneita pyydettiin mukaan jatkotutkimukseen. Tutkimusaineisto analysoitiin hierarkkisella multinomiaalisella logistisella regressioanalyysilla sekä lineaarisella regressioanalyysilla. Tulosten mukaan laiminlyönnin ja kaltoinkohtelun kokemusten kumulatiivinen määrä ei ollut yhteydessä parisuhdestatukseen, mutta yhteys parisuhdetyytyväisyyteen havaittiin. Laiminlyönnin ja kaltoinkohtelun alatyypeistä emotionaalinen ja fyysinen laiminlyönti, sekä emotionaalinen ja seksuaalinen kaltoinkohtelu olivat yhteydessä heikompaan parisuhdetyytyväisyyteen, mutta fyysisen kaltoinkohtelun osalta yhteyttä ei havaittu. Jatkotutkimuksessa tulisi tarkastella laiminlyönnin ja kaltoinkohtelun kokemusten yhteyksiä parisuhteisiin erilaisissa väestöryhmissä ottaen huomioon muun muassa sukupuolen moninaisuus sekä sosioekonominen tausta. Lisäksi olisi hyödyllistä seurata parisuhteiden kehittymistä pitkittäisasetelmassa ja käyttää tarkempaa parisuhdestatuksen luokitusta, jotta ilmiötä voitaisiin ymmärtää syvällisemmin.
Keywords: haitalliset lapsuudenkokemukset, laiminlyönti, kaltoinkohtelu, parisuhde