Kadulta seksikoppeihin: Uusliberalismin vaikutus Zürichin katuprostituutioon ja auktoriteettiperusteiseen Toiseuttamiseen - Manner, Krista (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielma tarkastelee uusliberalismin vaikutusta Zürichin katuprostituution poliittisiin uudistuksiin ja poliittisten vaikuttajien ja asiantuntijoiden puheeseen. Uusliberaalin ideologian ja todellisen uusliberalismin viitekehyksessä tarkasteltava identiteettipuhe muodostaa tutkimuksen makrokontekstin. Analyysin kohteena on Sveitsin ensimmäinen drive-in bordelli eli Sex Boxit ja sen rakentamisen hyväksymisen ja vastaanoton diskursiivinen ilmapiiri. Tutkielmassa paneudutaan puheen leimaaviin, ulossulkeviin ja Toiseuttaviin käytänteisiin. Toiseus ymmärretään muuttuvana ja vuorovaikutuksessa rakentuvana. Tutkimusaineisto koostuu neljän ja puolen vuoden aikana tuotetusta viranomais- ja asiantuntijapuheesta: kunnanvaltuuston pöytäkirjasta, prostituutio-elinkeinoasetuksesta, kolmesta asiantuntijahaastattelusta ja seksityöläisille suunnatusta katuprostituution ohjekirjasta. Aineisto analysoidaan kolmitasoisen diskurssianalyysin avulla. Aineiston tulkintaa täydentävät havainnoinnit katuprostituutioalueilla. Tulokset osoittavat, että toiseuttavissa diskursseissa voimakas prostituution vastustus on kohdistunut käsitykseen katuprostituutiosta vääränlaisena käytöksenä oikeanlaisessa paikassa tai oikeanlaisena käytöksenä vääränlaisessa paikassa. Puheessa korostuvat kuusi toiseuttavaa diskurssia ylläpitävät yhteiskunnallista stigmaa ja haastavat katuprostituutiota suhteessa instituutioihin, yhteiskuntaan ja kehollisiin markkinoihin. Ne kuvaavat tapoja, joilla yrittäjyyden ideaalia myötäillään, haastetaan ja epäillään. Sex Box -konseptista toivotaan koko kaupunkia hyödyttävää ratkaisua, joka toimii laajempana positiivisena kasaajana, houkuttelee investointeja, luo positiivisia mielikuvia ja kaupunkikehitystä sekä ylläpitää markkinalähtöisen talouskasvun jatkuvuutta. Ylläpitämällä heteroseksuaalista ja heteronormatiivista käsitystä prostituutiosta, se kuitenkin epäonnistuu marginaalisten prostituution muotojen tavoittamisessa. Tutkielma avaa näkökulmia, joilla katuprostituutio kiteytyy osaksi laajempaa talouspoliittista toimintaa ja havainnollistaa markkinavetoisen talouspolitiikan monitasoisia vaikutuksia.