Suomalaisen rekisteritutkimuksen lupaprosesseihin liittyvät käytänteet, haasteet ja kehittämistarpeet tutkijoiden näkökulmasta - Koivula, Aki; Sirniö, Outi; Maisalmi, Olivia (INVEST Research Flagship Centre / University of Turku, 2026)
Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tutkijalähtöistä tietoa rekisteripohjaisen tutkimuksen lupaprosessien, eettisten käytäntöjen ja rekisteriyhdistämisen toimivuudesta Suomessa. Kysely kartoitti tutkijoiden tunnistamia lupakäytäntöihin liittyviä keskeisiä haasteita ja hyviä käytäntöjä sekä arvioi niiden vaikutuksia tutkimuksen toteutettavuuteen, aikatauluihin ja kustannuksiin. Tulosten avulla lupajärjestelmää voidaan kehittää vastaamaan paremmin tutkijoiden tarpeita. Tutkimus toteutettiin osana Rekisteritutkimuksen suomalainen infrastruktuuri -hanketta (FIRE).