”Juodaas kahvit ja sitten jatketaan” : Asiantuntijatyötä tekevien kokemuksia psykologisesta palautumisesta työpäivän aikana - Suominen, Heidi (My University, 2023)
Tutkimuksissa on viime aikoina tarkasteltu työpäivän aikana tapahtuvaa palautumista. Palautumisen mekanismeja, joita ovat työstä irrottautuminen, rentoutuminen, autonomia, taidonhallinta, merkityksellisyys ja yhteenkuuluvuus, kutsutaan DRAMMA-malliksi. Näiden mekanismien toteuttaminen mahdollistaa palautumisen ja ne huomioivat yksilön perustarpeet. Tällä tutkimuksella pyrittiin lisäämään tietoa palautumisen kokemuksista asiantuntijatyötä tekevien näkökulmasta. Lisäksi tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten DRAMMA-mallia voidaan hyödyntää työpäivän aikana tapahtuvan palautumisen tutkimuksessa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli kuvata psykologisen palautumisen kokemuksia työpäivän aikana. Työstä palautumista pitäisi tapahtua jo työpäivän aikana, eikä vain vapaa-ajalla. Päätutkimuskysymyksinä oli selvittää, minkälaisia psykologisen palautumisen kokemuksia asiantuntijatyötä tekevillä on työpäivän aikana ja miten palautumisen mekanismit tukevat psykologista palautumista. Tutkimusongelmaa tarkasteltiin taukojen ja työssä koettujen kuormitustekijöiden avulla. Tutkimuksen viitekehyksenä käytettiin DRAMMA-mallia sekä työn vaatimukset ja työn voimavarat -mallia. Tässä tutkimuksessa oli laadullinen lähestymistapa ja siinä hyödynnettiin fenomenologis-hermeneuttista näkökulmaa, jolloin tavoitteena oli ymmärtää ja kuvata ilmiötä. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastattelun avulla. Haastatteluihin osallistui seitsemän kuntaorganisaation asiantuntijatyötä tekevää työntekijää. Kerätty aineisto litteroitiin ja analysoitiin Juha Perttulan fenomenologisen metodin avulla. Empiirisen aineiston perusteella kaikki DRAMMA-mallin mukaiset palautumisen kokemukset nousivat esille työpäivien aikana. Työstä irrottautuminen ja yhteenkuuluvuus olivat merkittävimmät tekijät palautumisen kokemuksissa. Autonomia merkitsi vapautta päättää taukojen sisällöstä, mutta useimmiten totutut toimintatavat määrittelivät tauon. Olisi tärkeä tunnistaa, minkälainen on palauttava tauko ja minkälaisen tauon työstä palautumisen kannalta tarvitsee, sekä mikä on työn voimavarojen säätelyä suhteessa työn vaatimuksiin. Tutkimustulosten perusteella etenkin valmiit työtehtävät lisäsivät palautumisen kokemusta työpäivän aikana, mikä oli toisaalta ristiriitaista ajatellen työtä kokonaisuudessaan. Asiantuntijatyö on usein intensiivistä ja kognitiivisesti kuormittavaa. Työssä on usein esimerkiksi päällekkäisiä työtehtäviä ja itsenäisen työn suunnittelua. Tällaiset työn vaatimukset ottaen huomioon olisi hyvä, että työpäivän aikana löytyisi työhön liittymättömiä palautumiskeinoja.
Keywords: palautuminen, kokemukset, subjektiivisuus, tauot, työn kuormittavuus, fenomenologia