ESG:n ja osaketuottojen välinen kausaalisuus Pohjoismaiden osakemarkkinoilla - Linden, Sofia (My University, 2021)
Yritysvastuu on viime vuosina ollut puheenaiheena sekä akateemisessa kirjallisuudessa että mediassa. Vastuullisuuden on katsottu luovan turvaa rahoitusmarkkinoiden kriisitilanteissa, yritykset investoivat jatkuvasti kestävämpiin ratkaisuihin, ja viranomaiset edellyttävät yrityksiltä vastuullisuustoimia ja -raportointia. Useat akateemiset tutkimukset ovat havainneet eri markkinoilla yrityksen vastuullisuustason ja taloudellisen suorituskyvyn välillä yhteyttä. Tässä tutkielmassa selvitetään, esiintyykö Pohjoismaiden osakemarkkinoilla aikavälillä 2013–2019 kausaalisuutta ESG:n ja osaketuottojen välillä, ja jos esiintyy, kumpaan suuntaan. Tutkimus toteutetaan kirjallisuuskatsauksena aikaisempaan kirjallisuuteen aiheesta ja kvantitatiivisena tutkimuksena, jonka tutkimusmetodeina ovat regressioanalyysi, kiinteiden ja satunnaisten vaikutusten mallit sekä Grangerin kausaalisuustesti. Tutkimus osoittaa, että ESG:n ja osaketuottojen välillä ei esiinny kausaalisuutta pohjoismaisilla markkinoilla. Heikkoja merkkejä havaitaan siitä, että vastuullisuustason nousua edeltää osaketuottojen lasku. Ensimmäisenä johtopäätöksenä todetaan, etteivät vastuullisuus ja osaketuotot kulje käsi kädessä Pohjoismaiden osakemarkkinoilla. Tuotto ja riski nähdään perinteisesti parina. Kasvavaa vastuullisuustasoa ei tyypillisesti lueta välittömäksi riskitekijäksi, joten tämän valossa sen ei ole perusteltua odottaa vaikuttavan tuottoprofiiliin. Toiseksi, heikko indikaatio vastuullisuustason nousua edeltävästä tuottojen laskusta viittaa siihen, että yrityksen vastuullisuustoimet edellyttävät pääomaa. Laskevat tuotot voivat signaloida markkinoille yrityksen tulevista ESG-toimista. Kolmanneksi, ESG:n ja osaketuottojen passiivinen suhde voi olla osoitus siitä, että vastuullisuudesta on tullut yrityksen perusominaisuus, jonka toteutumisesta markkinat eivät erikseen palkitse. Ilmiön taustalla vaikuttaa esimerkiksi vastuullisuusraportointiin velvoittava sääntely.
Keywords: ESG, yritysvastuu, kausaalisuus, Pohjoismaat