Aasiannorsun (Elephas maximus) käyttäytyminen uuden esineen koejärjestelyssä - Tainio, Elina (My University, 2025)
Eläinten käyttäytymisen tutkimisesta saatua tietoa voidaan hyödyntää eläinten hyvinvoinnin ja suojelun parantamisessa. Käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä on myös tutkittu paljon. Niitä ovat muun muassa ikä, sukupuoli ja persoonallisuus. Tässä tutkimuksessa tutkin aasiannorsun (Elephas maximus) käyttäytymistä uuden esineen koejärjestelyssä. Tutkin myös, miten norsun ikä ja sukupuoli vaikuttavat käyttäytymiseen ja selittävätkö norsuille tehdyt käyttäytymisarviot niiden käyttäytymistä koejärjestelyssä. Aineistona käytän myanmarilaiselle puolivillille norsupopulaatiolle tehtyä haistelukäyttäytymiseen perustuvaa uuden esineen koejärjestelyä, jonka analysoinnissa hyödynnän etogrammia. Hajuaisti on norsuilla tärkeä esimerkiksi ruuan etsinnässä ja kommunikaatiossa. Lisäksi käytän aineistona samoille norsuille tehtyjä käyttäytymispiirteiden arvioita. Kärsän kiertämisellä havaittiin tutkimuksessa olevan yhteys koejärjestelyssä uuteen hajuun reagoimiseen. Tämä on mahdollisesti merkki siitä, että norsu reagoi uuteen hajuun varauksella. Nuoremmat yksilöt haistelivat uusia hajuja enemmän kuin vanhemmat yksilöt. Tämä tulos on yhtenevä monilla eläinlajeilla havaitusta iän myötä vähenevästä kiinnostuksesta uusia asioita kohtaan. Myös sukupuolella havaittiin olevan mahdollinen yhteys haistelukäyttäytymiseen. Urokset haistelivat uusia hajuja todennäköisemmin kuin naaraat. Tähän voivat vaikuttaa erot urosten ja naaraiden sosiaalisissa verkostoissa. Tutkimukseen sisältyneiden käyttäytymispiirteiden arviot eivät olleet yhteydessä käyttäytymiseen koejärjestelyssä, mutta iän ja sukupuolen vaikutus osoittivat käyttäytymisen riippuvan yksilöllisistä ominaisuuksista.
Keywords: aasiannorsu, uuden esineen koejärjestely, käyttäytyminen, ikä, sukupuoli, persoonallisuus