Äidiksi tulon vaikutukset varhaiskasvatuksen opettajan työhön : Kirjallisuuskatsaus ammatillisuuden ja vanhemmuuden rajapinnasta - Berg, Sini (My University, 2025)
Tämä kandidaatintutkielma on kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella äidiksi tulon vaikutuksia varhaiskasvatuksenopettajan työhön. Tutkimuksessa käsitellään miten äitiys vaikuttaa opettajuuteen ja opettamiseen. Tutkielmassa on käytetty suomenkielisiä sekä englanninkielisiä lähteitä. Kirjallisuutta on etsitty avainsanoilla varhaiskasvatus, varhaiskasvatuksenopettaja, äitiys ja opettajuus. Enemmän tutkielmassa on käytetty suomenkielisiä lähteitä. Äitiys on merkittävä tekijä ihmisen elämässä ja äitiys tuo erilaisia uusia näkökulmia elämään. Varhaiskasvattajan on tärkeää tarkastella itseään ja omaa identiteettiään. Identiteetti voi muuttua elämän aikana. Valintoja tekemällä asetamme itselle tavoitteita ja näin voimme rakentaa omaa identiteettiämme. Äitiys on asia, joka vaikuttaa ihmisen elämään merkittävällä tavalla, se saa näkemään jotkin asiat eri valossa. Vanhempana itse ymmärrämme varhaiskasvattajina vanhempia eri tavalla ja osaamme peilata tilannetta myös omaan elämäämme. Varhaiskasvattajana toimiminen ei kuitenkaan edellytä äitiyttä ja varhaiskasvattajana pystyy olemaan myös pätevänä ilman vanhemmuutta. Tärkeintä on olla turvallinen ja läsnäoleva varhaiskasvattaja lapsille.
Keywords: äitiys, varhaiskasvatuksen opettaja, varhaiskasvatus