Yrityskauppojen motiivit ja rahoitus monikansallisissa yritysjärjestelyissä : Case: Konecranesin Terex-kauppa - Salo, Juhani (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Yrityskaupat ovat yrityksille yksi merkittävä keino kasvattaa liiketoimintaa. Motiivit yrityskauppojen taustalla voivat liittyä strategisiin, taloudellisiin tai johdon omiin motiiveihin. Motiivien lisäksi yrityskaupan rahoitustavalla on suuri vaikutus sen onnistumiseen. Tämä tutkimus esittelee aiempaa tutkimusta yrityskauppojen motiiveista ja rahoituksesta. Aiempaa akateemista tutkimusta peilataan tässä tutkimuksessa olevaan case-kauppaan, jossa suomalainen Konecranes Oyj osti yhdysvaltalaisen Terex-konsernin yhden liiketoimintadivisioonan. Kauppa oli kooltaan merkittävä Konecranesin yrityskauppahistoriassa ja ylipäätään suomalaisten yritysten tekemiä yrityskauppoja katsottaessa huomattava. Yrityskauppojen rahoituksesta tehdyt tutkimukset ovat suurelta osin kvantitatiivisia tutkimuksia, joissa selvitetään käteis- ja osakemaksujen vaikutusta yrityskaupan onnistumiseen. Case-kaupan avulla selvitetään kvalitatiivisesti, mitä suuri monikansallinen yrityskauppa vaatii osapuolilta. Tutkimuksessa selvitetään motiiveja, erityispiirteitä ja haasteita, joita tällaisissa kaupoissa voidaan kohdata. Tutkimus pyrkii näin avaamaan yrityskauppaprosessia henkilökohtaisemmalla tasolla. Tutkimus on toteutettu case-tutkimuksena, jossa empiirinen aineisto on hankittu haastattelemalla Konecranesin Terex-kaupassa mukana olleita henkilöitä sekä kauppaa ulkopuolelta seurannutta analyytikkoa. Haastattelut on toteutettu puolistrukturoiduilla teemaahaastatteluilla, missä haastattelutilanteesta on tehty keskustelunomainen vuoropuheluun perustuva haastattelu. Konecranesin tapauksessa yrityskauppaa ajoi ennen kaikkea strategiset motiivit ja johtavan aseman vahvistaminen alalla. Kauppa tuo yritykselle myös taloudellisia synergiahyötyjä sekä laajentaa yhtiön markkina-aluetta globaalisti. Onnistuakseen kaupan rahoitus on oltava myös suunniteltu huolella. Tämän kokoluokan yrityskauppa vaati mittavat järjestelyt, joissa käytettiin sekä yhtiön omia osakkeita että käteistä kaupan maksamiseen. Käteisosuus koostui pitkälti monipuolisista lainajärjestelyistä. Yhtiön ja rahoitusta antavien tahojen aiemmalla yhteisellä historialla on iso rooli tällaista kauppaa rahoitettaessa. Tutkimus avaa haastatteluiden avulla yrityskauppaan liittyviä mietteitä useissa yrityskaupoissa mukana olleilta ammattilaisilta. Tutkimus esittää niin ostavan yrityksen kuin kauppaa rahoittavan pankin näkökulmia. Analyytikon näkökulma kertoo ulkopuolisin silmin, miten kauppaan on markkinoilla otettu vastaan järjestelyn eri vaiheissa. Kaupassa mukana olevien tahojen tehtävät ovat erilaiset, mutta päämäärä on sama: toteuttaa onnistunut yrityskauppa.