JOUSTAVA ESI- JA ALKUOPETUS - tapaustutkimus yhden koulun joustavista järjestelyistä - Vuorinen, Anniina (My University, 2019)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitä joustava esi- ja alkuopetus pitää sisällään yhdessä pirkanmaalaisessa alakoulussa. Tutkimuskohteena olivat esiopetuksen lapset, ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat sekä heidän huoltajansa. Lisäksi tutkimukseen osallistui kolme luokanopettajaa ja yksi esiopetuksen opettaja. Tutkimuksessa selvitettiin, miten yhteisopettajuus luo joustavuutta esi- ja alkuopetukseen ja miten lasten yksilöllisyys mallissa otetaan huomioon. Lisäksi selvitettiin, mitä merkityksiä joustavuudelle esi- ja alkuopetuksessa annetaan ja toteutuuko tutkimukseen osallistuvien mielestä tämä joustava esi- ja alkuopetus. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena, opettajien ja lasten teemahaastattelujen sekä huoltajille tehdyn avoimen kyselylomakkeen avulla. Aineiston käsittelyssä käytettiin aineistolähtöistä sisällön analyysia ja teemoittelua. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että joustavan esi- ja alkuopetuksen avulla lapsille luodaan yksilöllisempää opetusta, omien tarpeiden ja taitojen mukaisesti. Yhteisopettajuus luo puitteet joustavan esi- ja alkuopetuksen toteutukselle ja mahdollistaa oppilaiden ryhmittelyn. Oppilaiden ryhmittelyn avulla eriyttämistä voidaan toteuttaa entistä paremmin ja oppiminen lapsen omalla lähikehityksenvyöhykkeellä mahdollistuu. Joustavan esi- ja alkuopetuksen joustavuutta voidaan pitää dynaamisena käsitteenä, joka muovautuu ja kehittyy työtä tehdessä. Joustavan esi- ja alkuopetuksen koetaan toteutuneen ensimmäisen lukuvuoden aikana. Tutkimus antaa tietoa vain yhdestä joustavan esi- ja alkuopetuksen mallista, mutta sen avulla saadaan tietoa sen onnistumisesta ja järjestelyiden toimivuudesta. Tutkimusta joustavasta esi- ja alkuopetuksesta ei ole kovin paljoa, joten tämä tutkimus antaa lisää kokemuksia joustavan esi- ja alkuopetuksen järjestelyistä ja tietoa siitä, miten sitä voisi kehittää. Joustavan esi- ja alkuopetuksen kehittämisellä voidaan saavuttaa toimivuutta esi- ja alkuopetuksen siirtymävaiheeseen sekä heidän yksilöllisten oppimispolkujensa rakentamiseen.
Keywords: joustava esi- ja alkuopetus, yhteisopettajuus, yksilöllisyys, joustavuus, eriyttäminen, joustavat ryhmittelyt, lapsilähtöisyys, siirtymävaihe