Kotona Amerikassa — Kahden englantilaisen sotamorsiamen kokemukset integroitumisesta ja perherooleista Yhdysvalloissa heidän elämäkerrallisissa teoksissaan 1945–2006. - Kruunari, Inka (My University, 2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan kahden englantilaisen sotamorsiamen, Irene Hedrickin ja Margaret Whartonin, sopeutumista Yhdysvaltoihin ja perhe-elämän rooleihin toisen maailmansodan jälkeen. Alkuperäisaineistona on heidän omaelämäkerralliset teoksensa. Margaret Whartonin teos Talk of many Things: Further Recollections of a G.I. War Bride julkaistiin 2005 ja Hedrickin Memories of a Big Sky: British war bride vuonna 2006. Aineistoa analysoidaan mikrohistoriallisesta näkökulmasta kokemushistorian avulla. Tulkinnan tueksi käytetään laadullisen sisällönanalyysin menetelmää sekä kontekstualisointia. Sotamorsianten kohtelua ja kokemuksia peilataan osana Yhdysvaltojen siirtolaisuuspolitiikkaa, johon oli tehty merkittäviä tiukennuksia 1900-luvun alusta asti. Maahan tulevien kontrollointiin liittyi ajatus nationalistiseen yhtenäiskulttuurin vaalimiseen, mikä perustui Yhdysvalloissa englannin kielelle ja protestantismille. Toisessa maailmansodassa yhdysvaltalaiset sotilaat solmivat ulkomailla avioliittoja pääosin liittolaismaiden naisten kanssa. Sodan jälkeiseen kulttuuriseen ja institutionaaliseen jälleenrakennukseen kuului perinteisen perhearvojen ja normien korostamista, mikä huipentui 1950-luvulla onnellisen amerikkalaisen kotiäidin ideaaliin. Tutkielmassa on tarkoitus analysoida Irene Hedrickin ja Margaret Whartonin elämänmittaista integraation prosessia sekä kokemuksia kotiäidin roolista Yhdysvalloissa. Intergoituimista tarkastellaan identiteetillisen integraation sekä nationalismin käsitteiden kautta. Kuuluvuuden tunne ilmenee joustavassa identiteetissä, jossa uuteen kotimaahan sopeutuminen ei tarkoita synnyinmaan täydellistä hylkäämistä ja unohtamista. Avioliiton ja äitiyden ideaalit instituutioina, normeina ja rooleina ymmärretään erillisiksi naisten eletystä kokemuksesta.
Keywords: Yhdysvallat, elämäkertatutkimus, siirtolaisuus, nationalismi integraatio, äitiys, roolit, instituutiot