Kuluneen ja lyhentyneen hammaskaaren hoito : tapausselostus - Lepistö, Tiia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Syventävien opintojen kirjallisessa opinnäytetyössäni käsittelen kuluneen ja lyhentyneen hammaskaaren hoitoa aiheeseen liittyvän oman potilastapauksen avulla. Työssäni pohdin hoitopäätökseen vaikuttaneita tekijöitä ja hoidon ennustetta sekä esittelen hoitosuunnitelman ja tähän asti annetun hoidon toteutuksen. Kirjallisuuskatsauksessa esittelen tapausselostukseni potilaan hoidon kannalta keskeisimpiä asioita, joita ovat lyhentyneen hammaskaaren hoito, kruununpidennystoimenpiteet sekä juurihoidetun hampaan ennuste kiinteän proteesin tukihampaana. Hoitopäätöstä tehtäessä päädyttiin kirjallisuuteen nojaten seuraavanlaisiin johtopäätöksiin. Kariesta voi esiintyä myös kiinteiden proteesien kruunujen saumoissa, sillä kariesalttius säilyy. Hoidossa oleva parodontiitti ei ole este proteettiselle hoidolle ja yksittäisellä kiinteällä sillalla voidaan stabiloida parodontiittisia hampaita. Hampaiden voimakas kuluminen voi johtaa purennan madaltumiseen ja hampaiden kliinisten kruunujen lyhenemiseen, mikä aiheuttaa ongelmia proteettisissa pilaripreparoinneissa. Tällöin kliinisiin kruunuihin saadaan lisää pituutta kirurgisella kruununpidennystoimenpiteellä. Hammaskaaren lyheneminen voi lisätä TMD-oireiden esiintymistä, mutta ei yksistään selitä niiden etiologiaa. Purennan madaltuminen hampaiden kulumisen seurauksena ei oletettavasti aiheuta TMD-oireita. Lyhentynyt hammaskaari on hyväksyttävä tila, kun vastakkain purevia hammaspareja on vähintään kymmenen ja potilas kokee pureskelukykynsä riittäväksi. Proteettinen hoito tulee kyseeseen, kun hammaskaaren lyheneminen aiheuttaa potilaalle haittaa. Tällöin ensisijainen hoitovaihtoehto on kiinteä proteettinen rakenne. Juurihoidettu hammas on siltaproteesin tukihampaana heikompi kuin vitaali hammas ja tämä tulee huomioida proteettista rakennetta suunniteltaessa. Tilanne on tämä etenkin, kun juurihoidettu hammas on sillan distaalinen tukihammas. Tässä työssä esitelty hammasproteettinen hoito toteutettiin Turun terveystoimen opetushammashoitolassa vuoden 2013 aikana. Purennan kuntoutus aloitettiin valmistamalla potilaalle yläleuan hampaisiin 15-23 pitkäaikaisväliaikainen akryylisilta. Hoidon tarkoituksena oli aloittaa purennan kuntouttaminen ja parantaa näin potilaan suun terveyteen liittyvää elämänlaatua.