Omaisuuden ja erityisesti pienosakeyhtiön arvonmääritys osituksessa - Gustafsson, Annika (My University, 2022)
Tutkielmassa tarkastellaan osituksen yhteydessä suoritettavaan omaisuuden arvonmääritykseen sovellettavia sääntöjä, periaatteita ja arvonmääritysmenetelmiä. Tarkastelu keskittyy etenkin pienosakeyhtiön arvonmäärityskysymyksiin. Osituksen yhteydessä suoritettavaan arvonmääritykseen liittyen ei löydy sääntelyä lain tai lainvalmistelutöiden tasolla. Tutkielman kannalta keskeisiä arvonmääritykseen liittyviä kysymyksiä ovat arvonmääritysmenetelmien lisäksi arvonmääritysratkaisun tekijän vaikutus arvonmääritykseen, omaisuuden käypä arvo, arvonmääritysajankohta, sekä myyntikulujen ja piilevän verovelan vaikutus arvonmääritykseen. Pienosakeyhtiöiden osalta erityiskysymykset liittyvät erityisesti osakkeen arvonmääritysmenetelmiin ja sääntelyinstrumenttien merkitykseen arvonmäärityksessä. Tutkielman pääasiallinen tavoite on tarjota lukijalle työkalut oikeudellisesti ja teoreettisesti perusteltujen konkreettisten arvonmääritysratkaisujen tekemiseksi. Tutkielman pyrkimyksenä on luoda mahdollisimman havainnollistava kokonaiskuva yksiin kansiin, josta pesänjakajana toimiva henkilö voi hakea apua arvonmäärityskysymysten osalta osituslaskelman laatimisen yhteydessä. Yleisenä tavoitteena on myös selvittää, miten perhevarallisuusoikeudellisia kysymyksiä voidaan ratkaista yhtiöoikeudellisessa ympäristössä. Tarkastelussa sovellettava tutkimusmetodi on lainopillinen, jonka ohella oikeusvertailevaa metodia hyödynnetään tulkintasuositusten hakemiseksi. Tutkielman keskeisenä lähdeaineistona toimii kansallisessa oikeuskirjallisuudessa esitetyt kannanotot, oikeuskäytäntö ja Verohallinnon syventävä vero-ohje varojen arvostamisesta perintö- ja lahjaverotuksessa. Näiden ohella hyödynnetään osittain myös pohjoismaisessa oikeuskirjallisuudessa esitettyjä kannanottoja. Tutkielman tutkimustuloksina havaitaan, että avioliittolain sääntely ja ositus instituutiona ovat uudistustarpeessa. Enemmistöä kansalaisista koskevan avioliittolain tulisi olla selkeä ja informatiivinen. Nykymuodossaan osituksen yhteydessä suoritettavaan arvonmääritykseen liittyy kuitenkin tulkintaongelmia. Sääntelyn voidaan perustellusti katsoa vaativan selkiyttämistä.
Keywords: avioliitto, avioliitto-oikeus, avio-oikeus, ositus, käypä arvo, pesänjakaja, arvostus, arvottaminen, arvonmääritys, arvonmääritysmenetelmät, pienosakeyhtiö