Konkurssisovinto maksukyvyttömyysmenettelynä : Vaihtoehto yrityssaneeraukselle? - Sihvola, Tia (My University, 2025)
Konkurssisovinto on konkurssilain 21 luvussa säännelty maksukyvyttömyysmenettely, joka mahdollistaa konkurssin päättämisen velallisen ja velkojien välisellä sopimuksella. Konkurssisovinnossa velkojen ehdot järjestellään usein uudelleen sovinnossa määritellyllä tavalla, ja velallisen vastuu saatavista rajoittuu ainoastaan niihin, joihin hän on nimenomaisesti sopimuksella sitoutunut. Menettely tarjoaa vaihtoehdon perinteiselle konkurssin päättämistavalle ja mahdollistaa rehabilitaatioon liitettyjä tavoitteita, erityisesti tilanteissa, joissa velallisen liiketoiminta on jatkamiskelpoista. Tämän ON-opinnäytetyön tavoitteena on selvittää konkurssisovinnon nykytila Suomessa, erityisesti siitä näkökulmasta, millaisissa tilanteissa konkurssisovinto voi olla tarkoituksenmukainen vaihtoehto muille maksukyvyttömyysmenettelyille ja millaiset oikeudelliset ja käytännölliset edellytyksen sen käytölle asetetaan. Työssä arvioidaan lisäksi sitä, miksi menettely on jäänyt toistaiseksi harvoin käytetyksi, vaikka sen mahdollisuudet tunnistetaan lainsäädännössä. Tarkastelu perustuu lainopilliseen lähestymistapaan. Työssä havaitaan, että konkurssisovinnon käyttöalaa rajoittaa erityisesti sen vahvistamiselle asetettu tiukka kannatusvaatimus siitä huolimatta, että sitä on lainsäädäntömuutoksilla madallettu. Lisäksi työssä käsitellään myös menettelyn etuja ja sen soveltuvuutta muun muassa liiketoiminnan jatkamiseen sekä mahdollisuutta soveltaa konkurssisovintoa pre pack -tyyppisiin järjestelyihin. Tämän ohella todetaan, että ennakkosuunnittelu voi merkittävästi parantaa sovinnon onnistumismahdollisuuksia. Lopuksi työssä esitetään, että konkurssisovinnon tunnettuuden lisäämisellä, sääntelyn kehittämisellä sekä tilastollisen seurannan parantamisella voisi olla keskeinen rooli menettelyn aseman vahvistamisessa osana suomalaista maksukyvyttömyysoikeuden keinovalikoimaa.
Keywords: konkurssisovinto, konkurssi, yrityssaneeraus, maksukyvyttömyys