Johdon holdingyhtiöjärjestelyt verotuksessa : Rajanvetoa ansiotulon ja pääomatulon välillä ja VML 28 §:n rooli tässä rajanvedossa - Nordman, Rufus (My University, 2020)
Tutkielmassa käsitellään johdon holdingyhtiöjärjestelyjen verotusta. Johdon holdingyhtiöjärjestely on yrityksen johdolle suunnattu kannustinjärjestely, jonka tarkoituksena on sitouttaa johto pitkällä aikavälillä yrityksen toimintaan. Järjestelyssä johto hankki työnantajayhtiönsä osakkeita välilliseen omistukseensa holdingyhtiötä käyttäen. Rahoitus järjestetään yleensä siten, että johto sijoittaa n. 20 % työnantajayhtiön osakkeiden hankintahinnasta järjestelyyn ja työnantajayhtiö tai tämän konserniin kuuluva yhtiö lainaa loput hankintahinnasta johdon holdingyhtiölle. Johdon holdingyhtiöjärjestely voi tuottaa siihen osallistuville henkilöille tuloja, jotka lähtökohtaisesti ovat tuloverolain tarkoittamia pääomatuloja tai verovapaita tuloja. Vuosikirjaratkaisussa KHO 2014:66 katsottiin kuitenkin, että johdon holdingyhtiöjärjestelyssä oli kyse ansiotuloverotuksen kiertämisestä. Näin ollen järjestelystä saadut tulot tuli käsitellä siihen osallistuvien henkilöiden ansiotulona. Vuosikirjaratkaisussa KHO 2019:26 saman kaltaisesta järjestelystä saatua luovutusvoittoa pidettiin kuitenkin tuloverolain tarkoittamana pääomatulona, eikä järjestelyyn sovellettu veron kiertämistä koskevia säännöksiä. Tutkielmassa tarkastellaan ansiotulon ja pääomatulon välistä rajanvetoa näiden kahden ratkaisun valossa. Keskeisenä osana tarkastelua on ollut arvioida, mikä verotusmenettelylain 28 §:n veron kiertämistä koskevan säännöksen rooli tässä rajanvedossa on. Tutkimuskysymystä lähestytään pääasiallisesti oikeusdogmaattista metodia käyttäen. Tutkielman keskeisinä lähteinä on käytetty Timo Torkkelin (2014) ja Janne Myllymäen (2015) kirjoittamia artikkeleja ratkaisusta KHO 2014:66 sekä Reijo Knuutisen (2012) teosta Verosuunnittelua vai veron kiertämistä. Tutkielmassa todetaan, että johdon holdingyhtiöjärjestelyjen verotuksellinen kohtelu nykyisessä oikeustilassa on jokseenkin epäselvä. Asian arviontiin liittyy vahvasti veron kiertämistä koskevan säännöksen soveltaminen, mikä tekee järjestelyjen verotuksellisen kohtelun ennakoimisesta hankalaa. Tutkielmassa ehdotetaan muutamaa lainsäädännöllistä toimenpidettä, joilla oikeustilaa voisi selventää, sekä vaihtoehtoisesti koko eriytetyn tuloverojärjestelmän purkamista ansiotulojen ja pääomatulojen välisten rajanvetokysymysten poistamiseksi.
Keywords: ansiotulo, eriytetty tuloverojärjestelmä, henkilökohtaisen tulon verotus, johdon holdingyhtiö, kannustinjärjestely, pääomatulo, veron kiertäminen, yritysverotus