Hampaiston fokussaneeraus sairaalaolosuhteissa - Metsälä, Senni (My University, 2021)
Tämän tutkielman aiheena on hampaiston fokussaneeraus sairaalaolosuhteissa. Fokussaneerauksella tarkoitetaan fokusten eli infektioiden eliminointia suun ja leukojen alueelta. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää TYKS suu- ja leukasairauksien klinikalle lähetettyjen fokussaneerauspotilaiden erityispiirteitä. Tutkielman tavoitteiden saavuttamiseksi toteutettiin retrospektiivinen kohorttitutkimus, johon otettiin mukaan TYKS suu- ja leukasairauksien klinikalla vuoden 2017 aikana tutkittuja ja hoidettuja fokussaneerauspotilaita. Mukaan valikoitui 180 sisäänottokriteerit täyttävää potilasta. Analysoitavat parametrit kerättiin Excel-taulukkoon sairaalan tietokannoista. Valtaosa fokussaneeraukseen lähetyistä potilaista oli 61-vuotiaita tai sitä vanhempia. Lähettämisen syynä suurimmalla osalla potilaista oli maligniteetti, monisairaus, infektio tai ihosairaus. Hampaita poistettiin keskimäärin yhdeksän kappaletta ja saneeraus toteutettiin valtaosalla potilaista paikallispuudutuksessa. Tämän tutkimuksen perusteella tavallisin yliopistosairaalaan fokussaneeraukseen tuleva potilas on iäkäs, hänellä on maligniteetti ja hänelle ollaan aloittamassa sädehoito tai sytostaattihoito.
Keywords: Fokussaneeraus, Hammaslääketiede, Potilasaineisto