Musiikin kokeminen : kuuloltaan valtaväestöstä poikkeavien musiikkikokemuksia Turun konserttitalolta - Virta, Eveliina (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa käsittelen kuuloltaan valtaväestöstä poikkeavien musiikkikokemuksia konserteista Turun konserttitalolta. Keskiössä on kuulevan kehon ja konserttipaikan vuorovaikutuksessa syntyvä ja kehittyvä kokemus. Tarkoituksenani on nostaa esiin kuuloltaan valtaväestöstä poikkeavien henkilökohtaisia kokemuksia, joita olen kerännyt haastattelemalla neljää Turun konserttitalon kävijää. Aineisto koostuu näistä neljästä teemahaastattelusta sekä esteettömyyskierroksesta Turun konserttitalolla. Lähestyn aineistoa temaattisella analyysilla, jonka teemoja ovat kuulon vaikutus musiikkitapahtumissa käymiseen, musiikki kokemuksena ja kehollisena ilmiönä sekä kokemukset Turun konserttitalolta. Tutkielman edetessä osoitan, kuinka paljon kokemus riippuu konserttipaikan ja henkilökohtaisen kuulokyvyn suhteesta ja kuinka kuuloltaan valtaväestöstä poikkeavat eivät ole homogeeninen ryhmä, jossa kaikkien tarpeet saavutettavampaan konserttitilaan olisivat samat. Haluan tutkielmani avulla lisätä ymmärrystä kuulon moninaisuudesta, kartoittaa tietoa Turun konserttitalon saavutettavuudesta sekä kouluttaa itseäni saavutettavampien tapahtumien tekijäksi.
Keywords: kuulon moninaisuus, musikointi, prosessuaalisuus, kuulonormi, kuuloesteettömyys, kuuloltaan valtaväestöstä poikkeava