Psykologinen vankila : Miesten kokemuksia heihin kohdistuvasta parisuhdeväkivallasta - Karvinen, Mari (My University, 2021)
Parisuhdeväkivalta on monimutkainen yhteiskunnallinen ongelma, joka koskettaa ihmisiä monin tavoin. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan miesten kokemuksia heihin kohdistuvasta parisuhdeväkivallasta. Tavoitteena on selvittää millaista parisuhdeväkivalta on miesten kertomana, mitä eri väkivallan muotoja he ovat kokeneet ja miten he niistä kertovat. Lisäksi tavoitteena on tarkastella, miten parisuhdeväkivaltaa kokeneet miehet selittävät väkivaltaista suhdetta suhteessa itsestään ja yhteiskunnallisiin normeihin. Tutkimus on luonteeltaan kvalitatiivinen ja sen aineisto koostuu kahdeksasta parisuhdeväkivaltaa kokeneen miehen haastattelusta. Aineiston analyysiin käytetään narratiivianalyysiä. Kaikki tutkimuksessa haastatellut miehet olivat kokeneet parisuhteissaan henkistä väkivaltaa ja lähes kaikki myös fyysistä. Vain yksi miehistä kertoi, että suhteessa ei ollut fyysistä väkivaltaa. Lisäksi miehet kertoivat parisuhteiden seksuaalisista haasteista ja taloudellisesta epätasa-arvosta. Miesten kertomuksissa korostui henkinen väkivalta ja etenkin kontrollointi sen muotona. Tämä koettiin hyvin raskaana ja epäoikeudenmukaisena. Fyysistä väkivaltaa miehet eivät pääosin pitäneet vakavana. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös väkivaltaa kokeneiden miesten keinoja käsitellä väkivaltaa ja tehdä väkivaltaisessa suhteessa elämistä ymmärrettäväksi. Näitä keinoja tarkasteltiin erikseen yksilöön ja yhteiskuntaan liittyen. Yksilötasolla selitystä ja ymmärrystä väkivaltaiselle parisuhteelle haettiin väkivallan kokijan omien ominaisuuksien ja väkivaltaisen kumppanin ominaisuuksien perusteella. Huomioitavaa on, että väkivallan kokijat löysivät enemmän syitä itsestään väkivallan mahdollisuuteen ja suhteeseen jäämiseen kuin kumppanistaan. Parisuhdeväkivaltaa selitettiin myös yleisemmällä yhteiskunnan tasolla. Tällä tasolla ymmärrystä väkivaltaiselle suhteelle haettiin puolestaan ydinperheen ihanteesta, eri sukupuolten kasvatuksesta, väkivallasta puhumisesta sekä väkivallan tunnistamisesta ja avun hakemisesta. Näissä oli nähtävissä sukupuoleen liitettyjä normeja ja ihanteita. Väkivallasta puhuminen ja avun hakeminen koettiin pääosin hankaliksi. Tämän tutkimuksen tulokset kertovat siitä, että miehet kokevat monenlaista parisuhdeväkivaltaa. Sukupuoleen liitetyt normit ja ihanteet vaikuttavat siihen, kuinka heidän on mahdollista käsitellä kokemuksiaan ja saada apua. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että miehiin kohdistuvassa parisuhdeväkivallassa on kyse vakavasta ongelmasta, jota ei ole tunnistettu tarpeeksi hyvin. Ilmiön tunnistamista pitäisi parantaa niin kouluissa, terveydenhuollossa kuin sosiaali- ja terveysalan järjestötoiminnassa.
Keywords: parisuhdeväkivalta, miesuhri, maskuliinisuus