Saatavuusharha ja laumakäyttäytyminen sijoituspäätöksenteossa sosiaalisen median aikakaudella : yksityissijoittajan näkökulma - Huotari, Vera (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan saatavuusharhan ja laumakäyttäytymisen vaikutuksia yksityissijoittajien päätöksentekoon sosiaalisen median aikakaudella. Tavoitteena on selvittää, miten nämä kaksi käyttäytymisvinoumaa ilmenevät yksityissijoittajien päätöksenteossa, mitkä tekijät lisäävät alttiutta niille, sekä miten sosiaalinen media voi vahvistaa niiden vaikutuksia. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan vinoumien mahdollista yhteisvaikutusta sijoituspäätöksenteossa. Sosiaalinen media on muuttanut sijoitustiedon saatavuutta ja luonnetta. Se tarjoaa nopeasti leviävää, toistuvaa ja usein tunnepitoista sisältöä, joka voi altistaa sijoittajia päätöksenteon vääristymiselle ja vahvistaa käyttäytymisvinoumia. Tutkimukset osoittavat, että saatavuusharha ja laumakäyttäytyminen korostuvat nykyisessä sosiaalisen median välitteisessä ympäristössä, mikä tekee niistä ajankohtaisia tarkasteltavia sijoituspäätöksenteon vinoumia. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, ja siinä on hyödynnetty monipuolisesti kansainvälistä käyttäytymisrahoituksen kirjallisuutta, etenkin artikkeleita eri juornaaleista, kirjoja, sekä empiirisiä tutkimuksia. Tutkielmassa on pyritty analysoimaan ja vertailemaan aiempaa kirjallisuutta, sekä muodostamaan kokonaiskuva saatavuusharhan ja laumakäyttäytymisen taustalla vaikuttavista tekijöistä. Johtopäätöksenä havaittiin, että saatavuusharha ja laumakäyttäytyminen ilmenevät yksityissijoittajien päätöksenteossa erityisesti tilanteissa, joissa sijoitukset perustuvat nopeasti omaksuttavaan, näkyvästi esillä olevaan tai tunnepitoiseen tietoon. Saatavuusharhalle altistavat etenkin informaation suuri määrä, vähäinen sijoituskokemus, sekä taipumus nojata tuttuun ja helposti ymmärrettävään tietoon. Laumakäyttäytymistä puolestaan lisäävät esimerkiksi epävarmuus, tiedon epäsymmetria, sekä halu kuulua joukkoon. Molempien vinoumien yhteydessä sijoituskohteen oma tarkempi analysointi jää päätöksenteossa taustalle. Lisäksi havaittiin, että helposti saatavilla oleva tieto voi toimia laumakäyttäytymisen laukaisijana, kun sijoittajat reagoivat samankaltaisesti korostuvaan ja toistuvaan informaatioon. Vinoumat voivat näin ollen vahvistaa toistensa vaikutuksia ja ohjata sijoittajia toimimaan enemmistön esimerkin mukaisesti. Sosiaalinen media näyttäytyy ympäristönä, joka vahvistaa molempien vinoumien vaikutuksia korostamalla suosittua ja tunteita herättävää sisältöä, mikä voi vääristää sijoittajien käsityksiä riskeistä ja mahdollisuuksista. Vinoumat eivät vaikuta vain yksittäisiin sijoittajien päätöksiin, vaan ne voivat vääristää markkinahintoja ja lisätä markkinoiden epävakautta. Käyttäytymisvinoumien vaikutusten tunnistaminen auttaa yksityissijoittajia kehittämään tietoisuuttaan omista ajattelumalleistaan, vähentämään impulsiivisuutta, sekä tekemään perustellumpia sijoituspäätöksiä pitkällä aikavälillä. Tutkielma korostaa tarvetta lisätä sijoittajien tietoisuutta tarkastelluista psykologisista ja sosiaalisista vaikutteista, sekä tiedonlähteiden kriittiseen arvioinnin ja oman analyysin tekemisen tärkeyttä nykyisessä sijoitusympäristössä.
Keywords: saatavuusharha, laumakäyttäytyminen, kognitiiviset vinoumat, sijoittaminen, yksityissijoittaja