”Kaupungissa todella tajuaa, ettei luontoa kannata ottaa itsestäänselvyytenä” : Luontoperustaisen maailmankatsomuksen ylläpitäminen ja toteuttaminen kaupunkiympäristössä - Mäkelä, Oksi (My University, 2026)
Tämän pro gradu -tutkielman aiheena on luontoperustaisen maailmankatsomuksen ylläpitäminen ja toteuttaminen kaupunkiympäristössä. Suomeen liitetään usein vahvasti sen kaunis luonto, ja suomalaiset nähdään luontokansana. Jokaisella on jonkinlainen suhde luontoon. Erityisen vahva asema luonnolla on ollut suomalaisten elämässä ennen, kansanuskon vielä vaikuttaessa vahvempana. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia, millä keinoin luontoperustaisen maailmankatsomuksen omaavat ihmiset ylläpitävät ja toteuttavat maailmankatsomustaan kaupunkiympäristössä nykypäivänä. Luonnon, kaupungin ja uskonnon risteyksiä on tutkittu monista eri näkökulmista. Luontoperustainen maailmankatsomus kaupunkiympäristössä on kuitenkin jäänyt varjoon. Tutkimusmenetelminä on käytetty kyselytutkimusta ja laadullista sisällönanalyysia. Tutkimusaineisto on tuotettu Webropolilla tehdyn kyselytutkimuksen avulla. Aineiston muodostavat 24:n vastaajan vastaukset. Vastaajat ovat Lehto ry:n, Lehto ry:n Facebook-ryhmien ja Kutu ry -WhatsApp-ryhmän jäseniä. Aineistoa on analysoitu laadullisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen tuloksista selviää, että aineiston vastaajien näkemykset luonnosta ja kaupungista sekä niiden välisestä suhteesta vaihtelevat melko paljon. Osa kokee kaiken olevan yhtä ja samaa, osa taas käsittää luonnon ja kaupungin erillisiksi toisistaan tai suorastaan vastakohdiksi. Osa kokee luonnon ja kaupungin välisen suhteen ristiriitaiseksi. Kaupunkiluontoa arvostetaan, mutta usein ”aidomman” luonnon nähdään löytyvän kaupunkien ulkopuolelta. Tulokset osoittavat, että luontoperustaista maailmankatsomusta ylläpidetään ja toteutetaan monin eri keinoin kaupunkiympäristössä. Yleisimmät keinot liittyvät luonnon pitämiseen fyysisesti lähellä joko menemällä luontoon tai tuomalla luontoa lähelle itseä esimerkiksi sisustamisen kautta. Lisäksi vastaajilla on erilaisia tapoja ja rituaaleja. Jotkut kokevat ekologisuuden ja aktivismin tärkeäksi osaksi maailmankatsomustaan. Kaupunkiympäristö luo sekä haasteita että mahdollisuuksia luontoperustaiselle maailmankatsomukselle. Haasteita ovat erityisesti luonnon saavuttamattomuus, rauhattomuus ja kiireisyys sekä kaiken ykseyden kokemisen vähentyminen. Mahdollisuuksia taas ovat kaupunkiluonto, samanhenkiset ihmiset ja tapahtumat sekä ekologisuuden ja aktivismin helppous verrattuna maaseudulla asumiseen.
Keywords: luonto; kaupunki; luontohenkisyys; luontoperustainen maailmankatsomus