Analyyttisen menetelmän kehittäminen ja validointi kliinisessä käytössä olevien sydänglykosidien terapeuttiseen monitorointiin - Laitimo, Maija (My University, 2025)
Sydänglykosidit ovat steroidien yhdisteryhmään kuuluvia yhdisteitä, joita käytetään lääkkeenä erilaisissa sydän- ja verisuonitaudeissa kuten sydämen vajaatoiminnassa. Ne inhiboivat Na+/K+-ATPaasia, mikä parantaa sydämen supistuvuutta. Sydänglykosideilla on kuitenkin kapea terapeuttinen alue eli pitoisuusväli veressä, milloin ne tuottavat halutun hoitovaikutuksen ilman vakavia haittavaikutuksia, minkä takia niiden lääkekäytön yhteydessä tarvitaan terapeuttista monitorointia. Siinä analyyttisen menetelmän avulla määritetään tutkitun sydänglykosidin pitoisuus veressä, jotta potilaan lääkitystä voidaan säädellä. Nykyiset analyyttiset menetelmät ovat liian monimutkaisia käytettäväksi kliinisiin laboratorioihin, joten uuden menetelmän kehittäminen on tärkeää. Nestekromatografia-tandemmassaspektrometria eli LC-MS/MS-menetelmä on hyvä vaihtoehto, koska menetelmän kehittämisen ja optimoinnin jälkeen sen käyttö on yksinkertaista ja nopeaa. Analyysiä varten biologinen näyte pitää esikäsitellä, johon on useampi eri menetelmä, kuten kiinteäfaasiuutto, neste-nesteuutto ja proteiinien saostus. Menetelmät eroavat spesifisyyden ja puhdistustarkkuuden perusteella. Sydänglykosidien pitoisuudet lääkekäytössä ovat pienet, joten puhdistustarkkuuden on oltava tarpeeksi tarkka, mutta yksinkertaisen menetelmän takia myös käytännöllinen kliinisiin laboratorioihin. LC-MS/MS-menetelmässä on paljon parametrejä, jotka pitää optimoida sydänglykosideille sopiviksi. Optimointi onnistuu kokeilemalla ja tuloksia vertailemalla. Parametrien optimaaliset arvot riippuvat käytetystä menetelmästä, analysoitavista yhdisteistä sekä näytteen koostumuksesta. Optimoinnin lisäksi analyyttinen menetelmä pitää validoida eli varmistaa, että menetelmä on tarkka, luotettava, toistettavissa ja soveltuu tarkoitettuun käyttöön. Validoinnissa yritetään löytää kaikki osat ja vaiheet, jotka vaikuttavat analyysin tulokseen ja tarkistaa niistä syntyneiden virheiden suuruus. Sydänsairaudet ovat hyvin yleisiä, joten niiden hoitojen tulisi olla hyvin tutkittuja ja tehokkaita. Tästä syystä uusien hoidossa auttavien menetelmien kehittäminen on tärkeää. Kliinisessä käytössä olevien sydänglykosidien analysointi LC-MS/MS-menetelmällä yksinkertaistaa ja nopeuttaa potilaiden hoitoa.
Keywords: nestekromatografia-tandemmassaspektrometria, sydänglykosidi, validointi