Suoritusjohtamisen tukitoiminnot : Työntekijälähtöinen näkökulma tavoitteiden saavuttamisen edellytyksiin - Zhbankova, Elena (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkimuksen päätehtävä nivoutuu suoritusjohtamisprosessiin sisältyvien osatekijöiden merkittävyyden tarkasteluun sekä prosessin laadukkaan toteuttamisen edellytysten käsittelyyn. Tutkimuskohteena on erään kansainvälisen ruokapalvelualayrityksen työntekijöiden kokemukset. Huomio kiinnittyy ensisijaisesti tutkittavien näkemyksiin prosessin käytäntöjen toimivuudesta ja mahdollisten haastetilanteiden esiintyvyydestä. Koska pyrkimyksenä oli selvittää tutkittavaan ilmiöön liittyviä kokemuksia ja ajatuksia, päädyttiin aihetta tutkimaan kvalitatiivisin menetelmin. Käytetty menetelmä on puolistrukturoitu teemahaastattelu. Analysoinnissa käytettiin pitkälti teoriaosiota mukailevaa teemoittelua. Suoritusjohtamisprosessia käsitellään niin tavoiteasetannan, kuin johtamisen ja palkitsemisen näkökulmista. Ohjaavana tekijänä prosessin jokaisen osa-alueen läpikäymisessä on niiden tarkastelu työntekijäosapuolen näkökulmasta. Tutkimustuloksissa esille nousi erityisesti esimiehen rooli sekä palautteenantajana että tuen tarjoajana. Samoin korostuivat työyhteisön arvostuksen ja huomion osoittamisen tärkeys. Oppimisen kannalta merkitykselliseksi koettiin eritoten vastuualueiden laajentaminen ja haastavien tehtävien parissa työskenteleminen. Haasteet kohdistuivat tavoitteiden liialliseen yksilökeskeisyyteen, sekä vähäiseen mahdollisuuteen osallistua tavoiteasetantaan.